Amics i familiars del jesuïta Lluís Espinal Camps (Sant Fruitós, 1932), assassinat a Bolívia fa 38 anys, han creat una associació que té com a principal objectiu aconseguir que el Vaticà el beatifiqui «com a màrtir per a la fe». L'entitat, que oficialment porta per nom Associació Lluís Espinal Lluita i Fe, ja té estatuts i junta directiva (en resta la inscripció formal) i tindrà la seva seu a Sant Fruitós.

Xavier Victori, president de l'entitat, ha explicat que fa aproximadament un any persones que ara han promogut l'associació van iniciar contactes amb la comunitat jesuítica per sondejar quin era el camí per promoure una una futura beatificació de Lluís Espinal. «Aconsellats per Lluís Magriñà, superior de La Cova de Sant Ignasi, vam fer les primeres gestions iniciàtiques, com ara una carta dirigida al Papa de Roma, al Postulatore de la Companyia de Jesús, que és la figura encarregada de decidir sobre els temes de beatificació, i a Osvaldo Chiverches, Provincial de Bolívia dels jesuïtes», a més de comptar amb el suport de la Fundació Lluís Espinal Cristianisme i Justícia de Barcelona.

Victori ha concretat que, arribats a aquest punt, «s'ha fet indispensable la creació d'una associació específica que lideri per part de la família i altres persones interessades el camí a emprendre, ja que l'Església per si sola, ni la mateixa Companyia de Jesús pot fer-ho d'ofici, sense el compromís d'un moviment sorgit dels qui el van conèixer i el recorden encara en devoció».

Els objectius amb què neix l'associació són, precisament, «iniciar les accions necessàries per aconseguir que la Companyia de Jesús accepti endegar mitjançant la figura del seu postulador els tràmits que portin a la beatificació de Lluís Espinal Camps, com a màrtir per la fe», i «aconseguir que el bisbat de Vic accepti iniciar la col·laboració amb el bisbat de La Paz per iniciar el procés». Alhora que «promoure la seva memòria com a activista social, compromès radicalment amb els més pobres i lluitador incansable contra la injustícia i la desigualtat».

També es proposen, entre altres aspectes, «trobar nexes d'interès a Bolívia amb associacions laiques i religioses, ja que serà la diòcesi de La Paz la que actuï d'ofici», i «fomentar la devoció i l'interès per la seva figura de sacerdot i teòleg dins del món eclesiàstic i parroquial».

Home d'esperit crític

Lluís Espinal va néixer a Sant Fruitós l'any 1932. Al Bages hi va ser pocs anys. Va estudiar batxillerat a l'escola de Roquetes, a Tarragona, i als 17 anys ja entrava en període de formació, al noviciat, amb els jesuïtes de Veruela, a Saragossa. Va estudiar filosofia i teologia i va ser ordenat sacerdot el 29 de juliol del 1962. Els primers viatges de Lluís Espinal van arribar després de la seva ordenació.

Va ser entre el 64 i el 65 que va marxar a Itàlia, a Bèrgam, per estudiar-hi periodisme i audiovisuals. Va ser allà on va començar a tenir una gran curiositat pel cinema, essencialment l'aspecte social que hi podia transmetre. Espinal va marxar a Bolívia quan tenia 36 anys. Una bona part del temps el va passar a La Paz. Una de les experiències més importants que va viure va ser l'adhesió a una vaga de fam, l'any 1977. Va durar una vintena de dies i va servir perquè es concedís l'amnistia a un grup de dones mineres. Va ser el periodisme i el treball als mitjans el que el va popularitzar i el que, alhora, li va generar enemics.

La incomoditat que generava el seu esperit crític va desembocar en el seu assassinat el 22 de març del 1980. Va ser una nit, quan tornava del cinema de veure una pel·lícula titulada Los desalmados per fer-ne la crítica. El van pujar a un jeep i se'l van endur a un lloc apartat on el van cosir a trets. El seu cos el van deixar abandonat entre deixalles a quatre quilòmetres de La Paz.