El nou cremallera de Montserrat ha transportat en els seus primers 15 anys de vida més de 8 milions de passatgers, amb una mitjana de 551.000 usuaris anuals. A més a més, el 2017 ha estat de rècord per a aquest mitjà de transport: el va tancar amb la xifra més alta d'aquesta dècada i mitja de trajectòria, ja que van ser gairebé 700.000 persones les que el van utilitzar per fer el trajecte entre Monistrol i Montserrat.

Ara bé, en tot aquest temps, el servei no ha aconseguit trencar una barrera significativa, la d'aconseguir transportar més d'una quarta part dels visitants que rep la muntanya, i molt concretament la zona del santuari. En aquest sentit, continua encara lluny del vehicle privat, ja que la carretera (a la que s'hi sumen els autocars), continua sent, de llarg, el mitjà d'accés predominant.

L'actual cremallera de Montserrat es va inaugurar el juny del 2003, després de gairebé mig segle d'absència i més de dos anys d'obres, de manera que just ara compleix els 15 anys de vida. I les xifres d'aquest trajecte d'una dècada i mitja evidencien que ha donat molt joc i ha restat molta pressió l'arribada de visitants a l'entorn del santuari, però també que hi ha un estancament en relació al percentatge de captació.

Si comparem el primer any complet (2004) i el darrer (2017) constatem que el creixement ha estat realment notable, ja que hi ha una diferència de 232.000 usuaris, que equival a un creixement de pràcticament el 50%. Ara bé, la xifra del darrer any, que com es deia anteriorment és un rècord anual d'aquests 15 anys, ve precedida de dos anys de descens, malgrat el nombre total de visitants al santuari no ha parat de créixer des del 2012.

De fet, el 2016, quan Montserrat va passar per primer cop dels 2,5 milions de visitants (xifra que s'ha vist superada el 2017) el cremallera va registrar el seu índex més baix de captació, ja que es va situar en el 22,41% del total. L'any passat va ser del 24,5%, i el més elevat ha estat del 26,47%, el 2012.

En el primer mig any en servei, el 2003, el nombre de visitants que arribava al santuari per carretera era del 80%, i en cinc anys (el 2008) es va aconseguir que es reduís a dos terços. Però des d'aquell moment el percentatge sempre ha oscil.lat entre el 63% i el 66%.