El departament d'Ensenyament donarà compliment a les sentències que l'obliguen a pagar ajuts per a llars d'infants corresponents a tres cursos escolars, una resolució judicial que afecta a un total de 25 Ajuntaments, entre els quals Castellbell i el Vilar i el Pont de Vilomara (Bages) i Olesa de Montserrat i Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat Nord).

En una sessió de control al Ple del Parlament, el conseller d'Ensenyament, Josep Bargalló, va afirmar en resposta oral a una pregunta del grup parlamentari socialista sobre les actuacions amb relació al finançament de les escoles bressol municipals que «aquest Govern se sent corresponsable totalment amb la planificació i finançament de l'etapa de 0-3 anys, i ho farà empenyent en el que calgui i sempre al costat dels ajuntaments».

I en aquest context el titular d'Ensenyament va assegurar que el departament es compromet a complir les sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya sobre les aportacions a les escoles bressol públiques. Josep Bargalló va afirmar que la conselleria estudiarà les sentències i va reiterar la voluntat de diàleg: «volem parlar amb tots el municipis, hagin presentat contenciós o no, amb tots els que han sostingut» la franja educativa de 0 a 3 anys, «per compensar-los del passat i que sigui alhora una compensació de futur».

En aquesta línia va posar en relleu que «recuperarem la moció aprovada i el compromís que adquirim amb l'Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya per treballar conjuntament en veure la manera de dur a la pràctica les sentències».

Una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que, tal i com va explicar Regió7, donava resposta a un recurs contenciós administratiu que els quatre ajuntaments abans esmentats, juntament amb vint-i-un més d'altres demarcacions, va interposar el maig del 2015 en contra de les resolucions dictades per la conselleria en què desestimava els requeriments que li feien aquests consistoris per cobrar les subvencions per les escoles bressol municipals que el Govern català havia fixat l'any 2011. Subvencions que durant un seguit de cursos no va fer efectives.

En concret, el TSJC reconeixia als 25 ajuntaments recurrents «el dret a percebre la suma de 1.300 euros per alumne de les escoles bressol de titularitat municipal, en relació amb els cursos 2012-13, 2013-14 i 2014-15». El consistori de Castellbell la va quantificar en un total de 148.000 euros, i el del Pont de Vilomara, en 74.000.

Tanmateix, la Generalitat, quan estava encara sota la intervenció de l'Estat amb l'aplicació de l'article 155, va interposar recurs contra aquesta sentència, que ara caldrà veure com es resol, davant la posició de l'actual departament de donar-hi compliment. Després que es fes pública aquella resolució judicial ajuntaments com el de Castellbell van decidir presentar nous contenciosos per als cursos posteriors que havien estat motiu de la primera sentència.

El conseller Bargalló també va afirmar ahir que la voluntat del Govern és que «a partir dels propers pressupostos tornem a participar de forma directa en la corresponsabilitat del finançament de l'etapa de 0 a 3 anys».