El passat industrial de Callús, el municipi amb més fàbriques de riu del Cardener, i les caramelles, l'element tradicional més singular del poble, són dos dels atractius del patrimoni local amb un potencial turístic per explotar. Així ho defineix el Pla Estratègic de Turisme, que ha presentat l'Ajuntament de Callús. El document defineix quines són les línies de futur a seguir per tal de configurar una oferta turística al municipi.

En aquest sentit, el Pla Estratègic proposa, per exemple, que aprofitant la història de la Revolució Industrial a la vall del Cardener a partir de la segona meitat del segle XIX, la Fira de la Primavera sigui redimensionada o reconvertida en una fira de recreació històrica aprofitant la figura de la filadora, el seu entorn i el procés d'industrialització a Callús com a eix argumental per convertir-la en la Fira de les filadores.

L'alcalde de Callús, Joan Badia, destaca que l'objectiu és «reivindicar les fàbriques del Cardener» com ja s'ha fet amb les del Llobregat «però posant èmfasi en la filatura, un procés que va estar viu fins als anys 70 i 80 del segle XX». A banda de la fira, aprofitant el mateix context, es proposa la creació de l'espai interpretatiu Les Filadores: de la masia a la fàbrica, on s'explicaria el procés de la industrialització en què es destacaria la figura de la filadora com a exemple de la progressiva incorporació de la dona al món laboral del tèxtil.

Un altre dels actius que el pla proposa potenciar són les caramelles i la Pasqua, una celebració d'una importància cabdal dins el calendari festiu callussenc. Per tal de dotar la festivitat d'un tret únic que la diferenciï de la resta de caramelles, es proposen activitats a l'entorn de la figura de la ballesta, el característic estri de fusta que que es fa servir per fer arribar flors als espectadors que són en balcons i finestres de les cases.

La cuina de Pasqua

Encara en aquesta línia, i considerant l'afluència de visitants que generen les caramelles, perquè el gremi d'hostaleria del municipi gaudeixi d'un recurs que doni un valor afegit a la seva oferta culinària, el pla aconsella la creació de cartes i menús de Pasqua amb receptes tradicionals de la gastronomia catalana que prenguin els aliments de proximitat com a eix temàtic. També s'apunta la possibilitat de crear sinergies amb el poble veí de Súria, on les caramelles també tenen un gran arrelament.

La Via Blava i el Camí de la Sal

La Via Blava, que promou la Diputació de Barcelona, és un altre dels àmbits que es preveu que pot jugar un paper important en la promoció turística del municipi. El projecte rehabilitarà la llera del Cardener i farà transitables a peu, en bici o a cavall més de 50 quilòmetres a la vora del riu, des de Cardona fins al municipi de Castell-galí. «Aquesta és una oportunitat perquè puguem fer que la gent que passi per aquí es pari al municipi a dinar, a fer un cafè o a comprar», i ho aprofiti per visitar les tines dels Manxons, que són a 100 metres del recorregut de la Via Blava. Així doncs, el nou itinerari «potenciarà tots els atractius que tinguem al poble», diu l'alcalde.

El document també recomana la recuperació del Camí de la Sal mitjançant el projecte que preveu l'habilitació d'un petit centre interpretatiu a les Tines dels Manxons.

Aprofitar els operadors privats

Un altre dels àmbits que destaca la proposta és aprofitar els importants operadors privats que hi ha al municipi: Les Comes, per on anualment passen 30.000 persones, i la Rectoria de Godmar, l'antiga església de Sant Sadurní de Callús, que s'ha reconvertit en un espai per a esdeveniments socials i culturals. Dos actius dels quals «ara ens n'aprofitem molt poc», apunta Badia.

Piragüisme al Cardener, una ruta per les masies i el patrimoni medieval del municipi, i una xarxa de camins i senders són altres de les propostes de productes turístics que inclou el Pla Estratègic de Turisme de Callús. Entre els recursos turístics que ja té el poble hi ha l'Ecorail del Cardener, del qual se'n recomana un replantejament per incrementar el nombre de visitants.