L'Agència Comarcal de l'Energia del Bages, del Consell Comarcal, ha assolit un estalvi de 380.000 euros anuals gràcies a l'optimització de contractes en el conjunt dels 23 municipis que hi ha adherits. El servei es va posar en marxa fa 4 anys i mig amb l'objectiu de facilitar el mínim consum energètic als ajuntaments, i gràcies al control de les factures s'han aconseguit estalvis importants. També fa tallers i auditories en centres escolars i dona suport i assistència als ajuntaments.

En aquests moments, l'Agència Comarcal de l'Energia fa el control de facturació de 960 subministraments que suposen l'entrada de 800 factures al mes per un valor de 320.000 euros. Fins ara, ha entrat un total de 45.000 factures al sistema, amb un import total acumulat de 19,5 milions d'euros.

El tècnic de l'agència, Antoni Hernández, assegura que «el problema que tenien els ajuntaments és que els arribaven moltes factures cada mes i era difícil de gestionar». Ara, des de l'agència s'introdueixen les dades en una plataforma web i es fa una graella on, amb un cop d'ull, es pot veure el consum i la despesa, i això «ho facilita molt». A partir d'aquestes dades, es detecten «possibles errors en la facturació i fem propostes per estalviar energia». Segons Hernández, «el control de la factura és la nostra cursa de fons».

L'agència estudia els subministraments en centres públics com escoles, ajuntaments, centres cívics, pavellons, pistes esportives, biblioteques, piscines o enllumenats públics, n'analitza les factures i fa una simulació per avaluar la potència òptima que cal contractar. Això permet adequar la demanda a les necessitats reals i reduir la factura dels ajuntaments.

De fet, «repassar els subministraments i mirar si la potència contractada era la correcta és una de les actuacions estrella que hem fet», diu Hernández. L'optimització de contractes ha permès assolir un estalvi anual de 380.000 euros. A això, s'hi sumen els 10.000 euros anuals de mitjana generats en reclamacions de factures.

A banda del control i la gestió de les factures, l'ens també ha portat a terme un total de 22 auditories energètiques i 22 tallers en 18 centres escolars de la comarca, que han permès reduir el consum i sensibilitzar la ciutadania. En aquest sentit, és previst que aquest 2018 tots els centres públics d'educació primària del Bages disposin d'una auditoria energètica, ja sigui a través del Consell o de la Diputació de Barcelona.

D'altra banda, l'Agència de l'Energia dona suport als ajuntaments en matèria de licitacions o en la tramitació d'ajuts en l'àmbit energètic. S'han redactat plecs per a l'enllumenat d'Artés, Castell-bell i Sallent, i memòries de subvencions per a punts de recàrrega de vehicles elèctrics a Sallent i Artés. També ha contribuït en la posada en marxa de l'Oficina Comarcal d'Assessorament Energètic i Atenció a la Pobresa Energètica, liderada per l'àrea d'Acció Social i Ciutadania

Entre les línies de treball a potenciar en un futur hi ha els edificis de consum d'energia gairebé nul, l'autoconsum fotovoltaic basat en xarxes locals i la incorporació de dades energètiques a les webs municipals.