La història cultural del darrer segle a Sant Joan de Vilatorrada està estretament vinculada a un nom propi: la Societat Coral Cultural Recretativa (SCCR) La Verbena. El poble i l'entitat han escrit conjuntament una trajectòria que es va poder conèixer diumenge al vespre amb el muntatge «Cent anys d'il·lusions». Un viatge per la història centenària de la Verbena, que va reunir més 150 persones dalt de l'escenari i centenars d'espectadors al Parc Catalunya, dins els actes de la festa major que acaba aquest dilluns.

L'entitat més històrica del municipi va protagonitzar, acompanyada d'altres grups i associacions, un muntatge que va passar per les diferents èpoques del darrer segle. El repàs va començar per la fundació de l'entitat el 1918, passant per la Guerra Civil, l'auge dels envelats de festa major o l'eclosió de la cultura popular i tradicional. Tot plegat, amb una àvia centenària que feia de fil conductor i anava desgranant la història de la degana entitat. Danses, escenificacions teatrals, música i gegants són alguns dels ingredients que van donar forma a l'espectacle amb direcció artística de Pere Font i musical de Betlem Barnaus.

El punt culminant de l'espectacle, amb guió original de Pere Font i Yvonne Puig, va arribar amb l'escenificació de l'aplec de la sardana, quan es va poder gaudir simultàniament de la dansa des de dalt de l'escenari i des de l'aire, en una fusió que va donar un dels moments més impactants i emotius de la nit per la seva originalitat i plasticitat.

El regidor de Cultura i adjunt a la direcció de l'espectacle, Jordi Pesarrodona, destaca que el muntatge reproduïa l'esperit de la Verbena «per mantenir vives les tradicions del municipi en el cicle de l'any amb les caramelles, els Pastorets, la festa major o la castanyada». Valora també «la transversalitat de les entitats que han participat a l'espectacle».

El muntatge va comptar amb l'actuació de La Verbena, la cobla Acobla't, el Grup de teatre Paranys, Anem de canto, Punt de Fuga, el Grup de Pessebristes del Carrer del Riu, el Grup de Teatre Xirois, el Grup de dansa Cor de Catalunya i la Colla sardanista Xàldiga, entre altres voluntaris. Tots plegats, van donar vida a un muntatge que va servir per fer un cop d'ull a la història de l'associació i, per extensió, a la de la població. «Cent anys d'il·lusions» ha protagonitzat un dels grans moments de la festa major d'enguany que va acabar ahir després d'un cap de setmana farcit d'activitats amb balls, concert i una matinal de cultura popular.