Les abundants pluges registrades durant l'hivern i la primavera i la previsió que aquest estiu hi hagi una pluviometria superior a l'habitual fan preveure que la Catalunya Central afrontarà uns mesos d'estiu amb un risc d'incendis forestals entre "baix i moderat". El cap de la Regió d'Emergències Centre dels Bombers de la Generalitat, Francesc Boya, ha dit que enguany a les comarques centrals hi ha hagut "més aigua i pluja de la que acostumem a rebre" i, per això, considera que aquest territori està en una "posició favorable". Malgrat això, Boya ha demanat "no abaixar la guàrdia", ja que "a mesura que avanci l'estiu el risc anirà augmentant" per la gran quantitat de vegetació que ha crescut. A nivell d'efectius, la Catalunya Central disposa d'una vintena de parcs de Bombers (10 professionals i 10 voluntaris); 7 torres de guaita; i 622 efectius -entre dotació ordinària i de reforç-

En les mateixes dates de l'any passat la Catalunya Central ja havia patit un dels incendis més importants de l'estiu. El llançament d'una burilla va provocar un foc a Sant Fruitós de Bages el 22 de juny de 2017 que va acabar cremant 94 hectàrees. El van seguir el foc d'Avinyó amb 76 hectàrees calcinades i el Artés, que va cremar 278 hectàrees. A hores d'ara la situació al territori és "molt més favorable" que la de l'any anterior, segons ha assegurat el cap de la Regió d'Emergències Centre dels Bombers, Francesc Boya.

Entre els mesos de gener i maig la pluviometria a les comarques centrals i també a tot Catalunya ha estat superior a la mitjana dels darrers deu anys i això ha fet que el país en aquests moments tingui un risc d'incendi inferior al del 2017. A més, Boya ha relatat que les previsions basades en models matemàtics diuen que els mesos d'estiu -juny, juliol i agost- seran més plujosos. Tot i això, ha demanat "extremar les precaucions" perquè a mesura que avanci l'estiu "el nivell de risc s'anirà incrementant". De fet, Boya ha explicat que ara hi ha "molt combustible fi" per la gran vegetació que ha crescut per les pluges i "tot i que ara està verda, si tenim dies seguits de molta calor i baixa humitat aquesta vegetació s'asseca i està disponible per cremar des del minut zero".

Efectius a la Catalunya Central

Pel que fa al dispositiu que s'ha previst per a la campanya de prevenció d'incendis a la Catalunya Central serà similar al de l'any passat. En concert, a la Regió d'Emergències Centre hi ha deu parcs de Bombers professionals i deu de voluntaris, que s'obren en funció de la demanda. Quant als punts de guaita, al territori hi haurà set torres de guaita funcionant "a ple rendiment" que s'encarregaran de "vigilar el territori, detectar columnes de fum i activar les alarmes", segons ha detallat Boya.

Quant a la dotació de personal, a la Catalunya Central hi haurà un total de 622 efectius, entre personal ordinari i la dotació de reforç. En concret, 512 són personal ordinari i 110 persones són persones que es contracten expressament per a la campanya forestal. A més, al parc de Bombers de Manresa hi haurà permanentment dues aeronaus de les 37 que hi haurà repartides per tot Catalunya.

Esforços per evitar el llançament de burilles

El llançament de burilles per part dels conductors continua sent una causa important dels incendis forestals que hi ha a Catalunya. De fet, dos dels incendis que va patir la Catalunya Central l'any 2017 (el d'Avinyó i Sant Fruitós de Bages) van ser causats a causa del llançament d'una burilla. La causa que es va obrir pel foc d'Avinyó ja està arxivada però la de Sant Fruitós de Bages continua oberta per intentar caçar el conductor que va causar el foc.

Per això, des dels Agents Rurals demanen extremar les precaucions i fer pedagogia per la ciutadania es conscienciï dels perills que suposa aquesta mala praxi. De fet, el director dels Agents Rurals, Marc Costa, ha dit que si els conductors continuen llançant les burilles per la finestra és que "alguna costa no estem fent bé com a societat" i, per això, veu molt important "treballar perquè la població deixi de fer aquesta pràctica". Els Agents Rurals han recordat que llançar una cigarreta es pot catalogar com una "conducta criminal", malgrat que han reconegut que "és molt difícil enxampar" l'infractor.Reducció d'un 80% dels incendis causats per l'activitat de la sega

Des que fa set anys els Agents Rurals van iniciar la campanya de la sega els incendis produïts fruit d'aquesta activitat s'han reduït en un 80%. Així ho ha relatat el cap dels Agents Rurals, Marc Costa, que ha agraït la col·laboració dels pagesos. Enguany, a més, la campanya de la sega s'amplia a deu comarques -fins ara eren set- i l'operatiu, que va arrencar el 15 de juny, es mantindrà activat fins a finals de juliol. En concert, les deu comarques que formen part de la campanya de la sega són l'Anoia, el Bages, la Conca de Barberà, la Noguera, la Segarra, el Solsonès, l'Urgell, el Baix Empordà, l'Alt Empordà i el Gironès.

En aquest sentit, el cap dels Agents Rurals a la Catalunya Central, Jaume Torralba, ha demanat als pagesos que, un cop acabats els treballs de la sega, "facin una franja perimetral" entre els camps i les carreteres, ja que "és una mesura molt important per posar barreres al foc".