L´Ajuntament de Callús obre la porta a sancionar les persones que retirin llaços grocs i altres símbols de la via pública i d´espais privats «sense les autoritzacions pertinents». Així es va aprovar en el darrer ple, a partir d´una moció d´ERC, que també va tenir el suport del PDeCAT, a l´oposició.

En la moció, ERC defensa la rellevància que han adquirit els llaços grocs a Catalunya per expressar el rebuig a la vulneració dels drets civils i fonamentals, i en aquest sentit es considera el llaç groc «no com una reivindicació de la independència, sinó de contra la repressió cautelar d´activistes socials i càrrecs electes per les seves idees polítiques», fins al punt que també l´utilitzen persones no independentistes «que estan a favor dels drets de les persones injustament tractades o que s´estan escandalitzant per aquestes situacions».

En aquest context, ERC considera que arrencar aquests símbols «és un acte de vandalisme», i un signe «d´intolerància i d´excloure al diferent», com a «eix vertebrador de la ideologia feixista». Qui arrenca llaços grocs -afegeix la moció- «està dient que vol a la presó els afectats, fins i tot abans que els jutgin», i diu que els grups que participen en aquestes retirades «estan farcits de radicals d´extrema dreta, feixistes i franquistes, que busquen la confrontació i l´enfrontament».

Per tot plegat, la moció manifesta el suport a la col·locació de llaços grocs -o qualsevol altre símbol que es consideri- en llocs públics, «per reivindicar que la presó cautelar d´activistes socials i càrrecs electes és injusta i injustificada», i en aquest sentit, defensa «fermament l´exercici dels drets fonamentals de llibertat d´opinió i d´expressió en l´espai públic i privat». En segon lloc, condemna que es retirin aquests símbols de la via pública per part de persones alienes a qui els ha posat, i valora la possibilitat d´aplicar-los alguna sanció. La moció també emplaça a qui se senti molest per aquests llaços «a fer una petició a aquest Ajuntament i es valorarà la necessitat d´atendre-la».