La tempesta que va creuar ahir a la tarda la Catalunya Central va deixar més de 30 litres per metre quadrat d'aigua en alguns punts del Bages en mitja hora, i va inundar baixos i garatges. Al Bages, els Bombers van començar a rebre les primeres trucades d'alerta cap a 2/4 de 6 de la tarda, per dos arbres caiguts, un al carrer de Joan XXIII de Manresa i un altre a la C-55, al quilòmetre 30,5. Precisament una part de la rotonda d'enllaç de la C-55 i la C-25 va quedar inundada, tot i que els vehicles hi van continuar circulant.

Més tard, els Bombers es van desplaçar al Passeig per la caiguda de la branca d'un arbre. A més, a la capital del Bages, dues dotacions van intervenir per sanejar la façana d'un edifici del carrer de Sant Valentí, i també va ser important l'aigua acumulada al camp de futbol de la Pirinaica. A Manresa ahir van caure 18,2 l/m2.

A Sant Joan de Vilatorrada es va inundar un pis del carrer del Pont i uns baixos del carrer de Lluís Companys. Els Bombers també es van haver de desplaçar a Sallent perquè l'aigua va entrar en uns baixos del carrer de Miquel Poal Aregall i en un celler al passatge del Portal de l'Om.

Moià va ser la segona comarca de la Catalunya Central més afectada pel xàfec. Es va inundar un garatge de la ronda del Saiol i uns baixos del carrer de Sant Sebastià. I a Sant Feliu Sasserra una dotació va treballar en l'entrada d'aigua en una planta baixa del Camí de les Comes. Segons el Meteocat, ahir a Organyà (Alt Urgell) es van registrar 75,9 l/m2 en mitja hora; a Artés, 43,9 l/m2; a Pinós, 57,8 l/m2; a Castellnou de Bages, 39,2 l/m2; i a Guardiola de Berguedà, 38,1 l/m2. També destaquen les dades acumulades durant tot el període de pluja a l'aeròdrom de Das (Cerdanya), 42 l/m2.

300 llamps al Bages

El temporal va avançar de nord a sud i, un cop passat el Bages, es va dirigir al Baix Llobregat, on va deixat 35 l/m2 a Olesa de Montserrat. A més, la pluja va anar acompa-nyada per una forta presència de descàrregues elèctriques. Segons el meteoròleg Jofre Janué, fins a les 18.30 h havien caigut a Catalunya més de 30.000 llamps, dels quals 1.200 van tocar a terra. Uns 300 van caure al Bages i 200 al Berguedà.