Els motius més recurrents que mouen les famílies del Bages a apuntar els seus fills als casals d’estiu són dos. Per una banda, consideren que les estades ajuden que els infants es relacionin i estiguin a l’aire lliure. Per altra banda, assenyalen que els casals són un bon lloc on deixar-los mentre ells treballen. De fet, hi ha famílies que reclamen més hores d’acollida.

«M’agradaria que el casal de Santpedor (el Bitxac) oferís la possibilitat d’acollir els nens a la tarda», remarca una veïna del poble bagenc, Ester Vinyals. Considera que l’horari dels casals hauria de coincidir més amb la jornada laboral de la majoria de famílies, «que se sol allargar fins a la tarda». Tot i així, la major part dels casals de la comarca han desestimat la intenció de fer activitats a la tarda, ja que la demanda d’acollida es concentra al matí.

Ester Vinyals reclama més hores però agraeix l’ampliació de l’horari de monitoratge de 8 a 9 i d’1 a 2 al casal de Santpedor per a les famílies que ho necessitin. Aquesta ampliació també la proporcionen altres casals, com ara el Vitamina-E de Sant Fruitós. Un veí del poble que du els seus fills allà, Salvador Prat, explica que utilitza aquest servei, «però ens agradaria que s’allargués fins a les 3». Tot i així, explica que cada any inscriu els fills a aquest casal «perquè s’ho passen bé i hi fan activitats adequades per a la seva edat».

Les famílies opten per repetir de casal perquè és una forma d’estrènyer els lligams entre els monitors i els infants que es retroben any rere any. A més, també és una manera de conèixer gent del poble. «Som de Santpedor i és el tercer any que duc el meu fill al casal del poble (el Bitxac) perquè ell ja hi té alguns amics i cada any en fa de nous», explica la veïna Eva Soto. Comenta que ella ha decidit apuntar-lo al casal perquè es mogui i conegui gent. «L’objectiu és que es relacioni amb altres nens i nenes de la seva edat i aprengui a ser més autònom», afegeix Soto.

Amb la fi de fer-los sortir de la bombolla familiar i fomentar que es moguin per l’aire lliure, les famílies apunten els fills als casals. «Si no vingués a les colònies potser s’estaria tots els matins d’estiu estirat al sofà mirant la televisió», comenta una de les mares, Anna Maria Sánchez. «Encara són infants i alguns estan a punt d’entrar a l’adolescència però han de gaudir d’aquesta època tan preciosa», destaca Sánchez.