En mig any de funcionament la campanya «Tracta'm bé» impulsada pel Consell Comarcal del Bages i l'Ajuntament de Manresa per evitar els maltractaments a la gent gran i fomentar el bon tracte ja ha donat els seus fruits. 450 establiments comercials i altres serveis de la comarca s'han adherit a la iniciativa Espai amb Tracte i han detectat en el seu recinte deu casos de possibles situacions de risc o maltractament cap a les persones grans.

L'ens comarcal va fer ahir un balanç positiu del primer mig any de la campanya, que té l'adhesió dels 30 ajuntaments de la comarca. La iniciativa Espai amb Tracte ha permès que 450 comerços i equipaments hagin esdevingut espais on les persones grans se sentin ben ateses i puguin advertir de situacions on es produeixi alguna situació de discriminació o maltractament. Fins ara, per aquesta via s'han detectat deu casos majoritàriament de negligències per part de familiars o cuidadors, que s'han derivat als Serveis Socials del municipi corresponent. D'aquests casos detectats, el 80% eren dones i el 20%, homes.

Un dels municipis on la iniciativa ha tingut més bona acollida és a Castellbell i el Vilar, on el 90% dels establiments s'hi han sumat. L'alcaldessa, Montserrat Badia, destacava l'avantatge dels pobles petits a l'hora de «treballar des de la proximitat», i va remarcar que al municipi han detectat sobretot «les dificultats que té la gent gran per accedir a les entitats bancàries i hi estem treballant».

El conseller comarcal de l'àrea d'Acció Social, Albert Marañón, va fer ahir un balanç positiu de la campanya que ha suposat un «canvi de paradigma respecte a les accions i polítiques públiques perquè es passa de donar resposta a la urgència a prevenir i evitar les problemàtiques». Va afegir també que «avui la situació és millor que fa 6 mesos a l'hora de prevenir i combatre les situacions de mals tractes».

A banda de la iniciativa dels establiments, la campanya «Tracta'm bé» inclou altres accions com per exemple un conjunt de cartells que, des del mes de febrer, s'han repartit en els diferents municipis i a la premsa per promoure mensualment situacions de bon tracte. El Consell d'Infants del Bages també va tractar la temàtica durant el curs passat. Segons el conseller de l'Àrea d'Educació, Eloi Hernàndez, «és una manera de conscienciar els infants d'una realitat ben present i molt propera, a vegades desconeguda i silenciada».