Una nova llei per reduir els impostos als que reciclen és un dels temes de debat que emprendrà la Generalitat, a partir del setembre. La futura llei de residus i recursos posarà l'accent a trencar l'anonimat en la recollida de residus i plantejarà reduir els impostos de l'aigua i l'IBI als ciutadans que reciclen. Una proposta que s'haurà de dur a terme amb l'ajut dels ajuntaments municipals.

El director de l'Agència Catalana de Residus, Josep Maria Tost, en una roda de premsa, va remarcar la probabilitat d'obrir aquest debat després de l'estiu. Va explicar que la nova llei donaria resposta a la directiva europea que obligarà els països comunitaris a assolir el 50% de recollida selectiva el 2020, el 60% el 2030 i el 65% el 2035.

Per aquest motiu, Tost va instar els ajuntaments a implantar sistemes que fomentin el reciclatge. Va posar l'exemple de posar en marxa sistemes porta a porta i d'utilització de xips per individualitzar la recollida. Alguns d'aquests sistemes ja són presents en diferents municipis de Catalunya. En el cas de la comarca del Bages, el sistema porta a porta funciona a Santpedor, Navarcles, Artés, Súria i Navàs, entre d'altres.

Segons el director de l'Agència Catalana de Residus, altres països com Alemanya, Bèlgica, el nord d'Itàlia o els Països Baixos funcionen amb sistemes que individualitzen la recollida de deixalles.

Durant la roda de premsa, Tost també va fer el balanç de la generació de residus municipals a Catalunya durant l'any 2017. El 39,9% dels residus locals es van recollir de manera selectiva l'any passat. Un percentatge que representa un total d'1,54 milions de tones, una dada que representa un augment del 7% respecte de l'any anterior. De fet, és l'increment més alt durant els últims cinc anys, segons va explicar el director de l'Agència Catalana de Residus.