El col·lector de salmorra ha registrat el seu tercer vessament en una setmana. El darrer va tenir lloc diumenge a la tarda dins el nucli urbà de Sant Vicenç de Castellet, al subsòl d'un tram de l'avinguda del Secretari Canal. Ahir els treballs de reparació van obligar a donar pas alternatiu als vehicles en aquesta via.

L'Agència Catalana de l'Aigua, que és la propietària de la canonada, va confirmar l'avís de trencament de diumenge a la tarda, si bé ahir assegurava que no s'havia detectat cap afectació directa al medi ambient perquè el vessament havia tingut lloc dins de la trama urbana. Així mateix, les mateixes fonts explicaven que l'empresa concessionària del manteniment, Sorigué, confiava tenir resolta la incidència «en el termini més breu possible».

La setmana passada, el col·lector de salmorra ja va tenir dos vessaments més amb dos dies de diferència i pràcticament l'un a tocar de l'altre, en aquest cas al terme d'Olesa de Montserrat. Com ja va explicar aquest diari, el primer va ser dimarts a primera hora del matí, a la zona coneguda com les Illes, i va afectar unes dues hectàrees de camps de conreu abandonats, però després de l'aqüífer de captació de Mas de les Aigües, de la Comunitat Minera Olesana, de manera que no es van produir afectacions a l'aigua de boca. L'altre va ser dijous, a molt pocs metres de distància, si bé la diferència de desnivell en aquest cas va obligar a perforar uns 9 metres de sòl fins a trobar el col·lector, mentre que dimarts es trobava a uns tres metres de profunditat.

Aquests episodis arriben després de diverses afectacions més entre juliol i començament d'agost, en aquest cas al ramal del Cardener, ja sigui per trencament o per sobreeiximent de la instal·lació. En concret, hi va haver una primera afectació a Súria, tres episodis de salinització més a Sant Mateu de Bages, i després a Sant Salvador i Valls de Torroella.

La solució definitiva a aquests problemes ha d'arribar amb la construcció del nou col·lector que ha de substituir l'actual. L'ACA ja ha iniciat els tràmits per començar les obres en un tram de 30 quilòmetres entre Castellgalí i Abrera. Després s'haurà de continuar cap als dos ramals en forma de Y en què es bifurca el col·lector, cap a Cardona i cap a Balsareny.