La celebració del cinquantenari del ball de cascavells de Navàs va aplegar ahir al migdia més d'un centenar i mig de participants, amb la plaça de l'Ajuntament atapeïda de públic. En plena festa major, a més dels infants protagonistes de l'edició d'enguany, el ball va congregar també un centenar llarg d'antics dansaires, fet que va ser una contribució en una vetllada que «ha deixat molt satisfeta a tothom», va explicar Josep Busquets, un dels organitzadors i, alhora, també exballador que es va afegir a les rotllanes commemoratives.

L'any 1968, el grup sardanista va crear el ball de cascavells amb l'objectiu d'oferir un espai als infants dins de la cultura popular. Aquell any solament van ser 24 els nens que van sortir a ballar a la plaça. Darrerament, però, el ball té una cinquantena de membres. Des del 1987, quan es va començar a comptar els participants, s'han registrat un total de 400 balladors, aproximadament.

Ahir es van celebrar els balls de la festa major: bastoners, gegants, nans i cascavells petits. Posteriorment, es va celebrar el mig segle de vida d'aquesta darrera dansa amb una ballada a la qual es va afegir un nombrós grup d'exballadors. En alguns casos, pares i fills es van trobar dansant junts.