La rehabilitació de l'antiga fàbrica de Cal Clarassó de Santpedor ja comença a ser una realitat. Dimarts van començar els treballs per convertir aquest emblemàtic espai del nucli antic en un equipament sociocultural que acollirà la llar d'avis, un bar restaurant, una sala polivalent i espais de formació. Aquesta és la primera de les tres fases d'obres i se centra en la consolidació de l'edifici, la urbanització de l'entorn i la rehabilitació de la xemeneia exterior.

L'empresa manresana Construccions Somic SL, que és l'en- carregada de les obres, ha iniciat els treballs de consolidació de l'estructura de l'edifici amb l'apuntalament de la part del sostre que es pretén conservar. Un cop estigui tot apuntalat, es desmuntarà la teulada i tot seguit es rebaixarà el paviment del terra per fer-hi els pilars que hauran d'aguantar la part del sostre que es farà de nou.

Posteriorment, es farà la teulada, «que respectarà la forma que té actualment, que és de tres aigües», apunta el responsable de l'empresa, Toni Sorroche. Una vegada acabada o simultàniament es farà la rehabilitació de la façana i també es condicionarà l'espai exterior, que inclourà la rehabilitació de la xemeneia, tota una icona del municipi.

L'últim pas d'aquesta primera fase serà la urbanització dels car-rers de Valls i del Dr. Antoni Vila, seguint el mateix criteri que la resta del barri antic, sense voreres i amb llambordes.

Aquestes millores inclouen també una part de la muralla i el portal de Sant Francesc. Segons l'alcalde de Santpedor, Xavier Codina, d'aquesta manera «s'endreçarà aquesta part del nucli antic que ara quedava una mica degradada».

La primera fase d'obres a Cal Clarassó té un termini d'execució de sis mesos i un pressupost de prop de 750.000 euros. La segona fase es dedicarà a fer els interiors, i la tercera, al mobiliari.

Es preveu que el nou equipament sigui una realitat l'any 2020 amb un cost total d'1,7 milions d'euros. Els treballs es financen a través de la Diputació de Barcelona i amb recursos propis.