L'11 d'agost Hilari Raguer, historiador i monjo de Montserrat, va fer noranta anys. Aquell mateix dia, el president de l'IEC, Joandomènec Ros, acompanyat del president de la Societat Catalana d'Estudis Històrics, Jaume Sobrequés, i dels membres de la Junta de la Societat, li va lliurar, en presència del pare abat de Montserrat, el volum Escrits dispersos d'història. Editat per l'Institut d'Estudis Catalans i la Diputació de Barcelona, el llibre aplega textos d'història escrits per Hilari Raguer al llarg de seixanta anys.

Els textos s'agrupen en quatre seccions, segons els temes tractats. Primer, un aspecte de la identitat del país, «Catalunya i l'Església catalana»; segon, «L'Església i la Guerra Civil»; tercer, «El Concili Vaticà II», i quart, la secció «Homenots», una sèrie d'escrits breus sobre personatges molt diversos i històricament rellevants. Clou l'obra una detallada bibliografia històrica de l'autor, a cura de Josep M. Figueres.

Tal com destaca Joandomènec Ros en el pròleg del llibre, «al llarg d'una vida llarga i fecunda, Hilari Raguer ens ha obsequiat amb fruits històrics, amb els seus llibres i els seus articles, que ens han fet conèixer millor la història del segle XX, especialment la relacionada amb la Guerra Civil espanyola i amb el paper de l'Església i dels seus homes, abans, durant i després de la contesa».