La primera penya del corre de bou de Cardona formada exclusivament per dones, la Corneta, es va estrenar ahir a la plaça de l'Ajuntament, amb una vaqueta que va fomentar la participació femenina a la festa tradicional. Una desena de dones de la penya van baixar a l'arena per córrer davant de la seva vaqueta, algunes fins i tot van torejar-la. El consistori, però, va voler reconèixer el conjunt de la penya i les 75 dones van baixar al mig de la plaça, en el moment en què es va llegir el pregó del corre de bou i es va tocar la corneta des del balcó de l'ajuntament.

«Després de tants anys vivint la tradició, poder portar una vaqueta a la plaça és un goig», explicava la impulsora de la nova penya, Míriam Cots. Sostenia que formar una penya exclusivament femenina «és una forma de donar visibilitat a les dones i de fer créixer una tradició de 600 anys a Cardona». Fins ara, entre les penyes del poble, solament n'hi havia una de mixta d'homes i dones, «però la presència femenina a les juntes era inexistent», lamentava Cots. Comentava que quan van començar a gestar la idea «només érem cinc dones i no esperava arribar a gairebé vuitanta membres».

La nova penya femenina es va estrenar juntament amb la participació de les tres penyes restants. Totes elles són presents als encierros i a les diverses sessions del corre de bou, però ahir a la tarda va ser quan van obtenir un protagonisme especial, ja que van participar-hi els bous i les vaquetes que lloguen. Segons l'alcalde, Ferran Estruch, el corre de bou d'ahir a la tarda va concentrar unes 1.500 persones, aproximadament. «Durant els últims anys, el corre de bou que organitzen les colles té més expectació que temps enrere i això demostra que la tradició continua ben viva», sostenia Estruch. L'espectacle d'ahir va transcórrer sense incidents. En algun cas, però, es va haver d'utilitzar la corda per fer sortir els bous de la plaça, «ja que alguns estaven desorientats», apuntava l'alcalde. Remarcava que és una pràctica que «feia anys que no dúiem a terme, però totes les accions s'han fet sota el control d'un veterinari que supervisa el tracte a l'animal». Des del consistori també es va decidir celebrar la cercavila prèvia al corre de bou sense els calaixons, que transporten els animals encaixonats fins a la plaça. «Enguany els bous eren massa grans i volíem evitar l'estrès de l'animal dins del calaixó», va explicar l'alcalde.