El president de la Generalitat, Quim Torra, va veure divendres al vespre l'escenificació dels fets que expliquen la resistència de Cardona entre la tardor del 1711 i el 1714. La vila ducal va ser la darrera derrota (una setmana més tard que Barcelona) davant l'arribada de les tropes felipistes. Fa 304 anys, la col·legiata de Sant Vicenç del castell de Cardona era el darrer refugi per als resistents. Tres segles després, aquelles mateixes parets viuen una digna representació teatralitzada dels fets. Torra, i molts dels alcaldes que l'acompanyaven, van veure per primera vegada una funció de la que van admetre que n'havien sentit a parlar.

La pujada al castell a peu ja es va fer enmig dels tres i l'artilleria que deixaven anar els exèrcits enfrontats. I els vilatans, dones i nens, expressaven la seva desesperació.

A l'arribada a la fortificació va tenir lloc el ball de l'Àliga (vegeu edició d'ahir) i tot seguit es va fer l'escenificació al recinte religiós. Les imatges projectades, l'acurat vestuari, la mateixa escenificació i la música en directe omplen la representació artística «Viurem lliures o morirem».

El muntatge segueix el guió de Jordi Santasusagna i esta dirigit per Pep Haro, de El traspunt. L'orquestra la dirigeix Xavier Ventosa i compta amb una vintena de músics de l'»Orquestra del 18 de setembre». Hi interven una quinzena d'actors i desenes de figurants que participen en diferents moments de la representació.

Més de 200 persones van omplir la Col·legiata de Sant Vicenç divendres i en una quantitat similar estava previst que anit es tornés a fer una segona representació.