Els agents socials i econòmics de la Catalunya Central consultats es mostren a favor de la proposta europea d'abolir els canvis estacionals d'hora a partir de l'any vinent. Segons els centres educatius, endarrerir o avançar el rellotge provoca un desequilibri en el ritme dels alumnes que es podria evitar. Les associacions de comerciants remarquen que quan es canvia l'hora els hàbits dels consumidors varien i prefereixen mantenir un únic horari al llarg de l'any.

No obstant això, els agents socials i econòmics divergeixen a l'hora d'escollir si és més favorable viure amb l'horari d'hivern o bé amb el d'estiu. Tenir dies més llargs i tardes més lluminoses que convidarien a passejar és l'argument dels que defensen un horari d'estiu. Viure més d'acord amb l'horari solar i inclús començar la jornada més d'hora per aprofitar la llum és l'aposta dels que volen l'horari d'hivern.

Es tracta d'un debat que s'ha obert arran de la proposta de la Comissió Europea (CE) de posar fi als canvis d'hora que es fan dos cops l'any. La idea d'abolir els canvis estacionals respon als resultats d'una consulta pública plantejada per la CE, en la qual van participar 4,6 milions d'europeus i un 84% es va pronunciar a favor de posar fi a aquesta pràctica. De moment, la Comissió Europea ha decidit que els països triïn si es queden en l'horari d'hivern o bé en el d'estiu, a partir de l'any 2019.

A l'hora de decidir quin dels dos horaris es vol mantenir les opinions són diverses. «La nostra escola se situa a la muntanya i fer l'horari d'estiu suposaria passar molt fred, ja que entraríem a l'escola a les fosques durant uns quants mesos i les famílies haurien de portar els fills amb les car-reteres glaçades», alerta la directora de l'escola de Borredà del Berguedà, Marina Almenara. En la mateixa línia, el director de l'institut Pere Vives Vich d'Igualada, Rafael Carmona, destaca que començar les classes sense que hagi sortit el sol provocaria malestar i cansament entre els alumnes. En canvi, la directora de l'escola Pia de Moià, Giannina Aztarain, considera que quedar-se en l'horari d'estiu també seria positiu perquè la majoria d'infants fan activitats després de l'escola i «estaria bé que practiquessin esport o fessin els deures amb llum».

El president de la PIMEC de la Catalunya Central, Esteve Pintó, també sosté que l'horari d'estiu és més alegre perquè allarga la tarda i «això beneficia el comerç, ja que la gent fa més vida al carrer». «A l'hivern de seguida és fosc i els carrers queden solitaris però, si es fes de nit un xic més tard, la gent sortiria més de casa», afegeix la presidenta de la Unió de Botiguers i Comerciants de Berga, Ariadna Herrera. En el cas d'alguns comerciants, però, consideren necessari reformar els horaris i adaptar-se més al cicle de la llum solar. Durant l'horari d'estiu, ens situem dues hores endavant de l'horari solar i a l'hivern a una hora. «L'horari d'hivern respecta més els cicles naturals i els comerços s'haurien d'adaptar llevant-se més d'hora i plegant abans», considera el president de la Unió de Botiguers i Comerciants de Solsona, Francesc Ester. De fet, la presidenta de la Unió de Botiguers i Comerciants de Manresa, Tània Infante, sosté que la majoria de comerços voldrien fer jornada intensiva, «però si les grans superfícies continuen obrint fins tard serà difícil aconseguir-ho».

Malgrat les discrepàncies a l'hora de decidir quin horari establir, els agents socials i econòmics coincideixen en un mateix punt. La directora de l'institut Peguera de Manresa, Assumpta Pla, considera adient abandonar la pràctica de canviar l'hora dos cops l'any. «Els problemes no són greus però trobo innecessari estroncar el ritme dels alumnes enmig del curs», remarca. «Quan s'avancen una hora les agulles del rellotge els professors percebem com els alumnes, sobretot els més petits, venen a l'escola més cansats i a alguns els costa tornar-se a adaptar al ritme», sosté la directora de l'escola Ítaca de Manresa, Fina Monell. Esteve Pintó apunta que el costum d'avançar o endarrerir el rellotge ha quedat antiquat, «ja que avui en dia l'estalvi energètic que genera és qüestionable i la pràctica comporta maldecaps que es podrien estalviar».

El sol sortiria més tard de les nou

Escollir l'horari d'hivern o bé el d'estiu comporta diferències notables, que s'observen a la infografia que recull les hores de la sortida i la posta de sol des de l'octubre del 2019 fins al març del 2020. Si el proper març del 2019 s'avança l'hora i es decideix no tocar més el rellotge, una de les conseqüències més remarcables seria que l'1 de gener del 2020 el sol sortiria a les 9:20 hores a Manresa, una hora més tard del que és habitualment per aquestes dates. D'aquesta manera, la claror del dia s'allargaria fins a les 18:31 hores.