Fomentar polítiques que contribueixin a l’envelliment actiu per intentar millorar la qualitat de vida a la tercera edat. Aquest és l’objectiu del Pla d’Actuació de les Persones Grans, una nova eina del Consell Comarcal del Bages que defineix les estratègies a seguir des de l’administració local en aquest àmbit, i que es concreta en 32 accions per desenvolupar en els propers tres anys. El pla s’ha presentat aquest dimarts a la seu del Consell per la sòcia fundadora de l’Associació Siena, Sònia Díaz, com a principal artífex del projecte, amb presència del president comarcal, Agustí Comas, i de la cap del Servei de Suport de Programes Socials de la Diputació, Iolanda Moragues.

El pla s’ha dissenyat a partir d’una diagnosi prèvia sobre la situació de la gent gran a la comarca, i les noves propostes s’han consensuat amb un grup de treball en què han participat professionals sanitaris i de diversos àmbits relacionats amb la tercera edat, tècnics municipals, polítics, i representants de la gent gran. El document se centra en tres eixos bàsics, com són el bon tracte a la gent gran, la participació activa, i l’atenció a la tercera edat, i dels quals pengen les 32 propostes a desenvolupar.

Entre altres actuacions, el document recull la definició d’un model de transport adaptat que millori la mobilitat a nivell comarcal, un pla de formació per a professionals que tractin amb gent gran, l’acostament de les noves tecnologies a la tercera edat, una revisió d’ús d’equipaments, l’estudi de models d’habitatge alternatius a les residències d’avis, revisar protocols d’atenció domiciliària i maltractaments, coordinar la detecció de situacions de soledat, o crear una taula de l’envelliment actiu que debati de forma periòdica les necessitats del col·lectiu de la gent gran.