La delegació del Govern a la Catalunya Central va commemorar ahir al matí el primer aniversari del referèndum de l'1 d'octubre del 2017 amb un acte auster a Callús, una de les poblacions del Bages que van ser objecte de càrregues policials. La delegada, Alba Camps, hi va fer una visita institucional en què va mantenir primer una breu reunió amb l'alcalde, Joan Badia, i regidors del consistori, i en acabat va fer una declaració institucional per recordar els esdeveniments d'ara fa un any.

L'acte va tenir lloc a la plaça de davant de l'ajuntament, presidit per una urna del referèndum coronada per dues roses grogues, amb un faristol amb un gran llaç groc, una senyera i amb l'escola pública de fons, ja que era la seu electoral en la jornada de l'1-O i, per tant, va ser l'escenari de les càrregues. Davant d'una cinquantena de veïns, Badia va agrair que aquest acte es fes al seu poble, i el va definir com a «acte de reconeixement cap a vosaltres, que sou els qui vau resistir els cops de la policia. Hem d'agrair a la gent, que és la que va aguantar».

En la declaració institucional, Alba Camps va subratllar que fa tot just un any «ens uníem, ens apoderàvem, ens renovàvem, com a persones i com a societat. I ho vam fer decidits, amb el cap ben alt, amb el gest i la mirada de qui se sap garant de somnis i objectius, de qui pretén, per damunt de tot, l'assoliment dels anhels compartits. Amb el pacifisme per bandera, és i serà sempre possible dotar-nos d'aquells instruments necessaris per a la consecució d'allò pretès».

La delegada va manifestar que «enfront les ànsies de llibertat vam topar amb l'ús de la violència il·legítima de qui es creu amo i senyor. Enfront el dret a vot vam topar amb les porres, amb l'odi, amb la irracionalitat, amb el poder mal entès. I malgrat tot, vam votar, malgrat tot, vam guanyar». I que d'aquí en sorgia «un mandat molt clar, continuar avançant per materialitzar el desig expressat de plena llibertat, centrar la nostra tasca des de llavors i fins al ple assoliment dels drets que com a nació no ens poden manllevar, a fer realitat l'encomanda efectuada».

També va voler recordar que ara fa un any «vam comptar per desenes les persones ferides a la Catalunya Central, amb un únic crim comès, el de voler exercir el lliure dret a vot», i va afirmar que «no oblidarem mai les càrregues violentes a Sant Martí Sesgueioles, Callús, Castellgalí, Fonollosa i Sant Joan de Vilatorrada». Finalment va instar a avançar «en la construcció del país i de la seva plena llibertat».