Súria va commemorar el primer aniversari del Primer d'Octubre amb la lectura d'un manifest, la col·locació de plaques simbòliques a les escoles que van acollir els col·legis electorals del referèndum d'autodeterminació, i una manifestació pel centre de la vila. A la tarda, membres de la Plataforma 1 d'Octubre van portar al Parlament els resultats del referèndum a Súria.

La commemoració del Primer d'0ctubre a Súria va començar amb un acte celebrat al davant de la Casa de la Vila a les 9 del matí, coincidint amb l'hora d'obertura dels col·legis electorals del Primer d'Octubre. En el transcurs d'aquest acte s'ha col·locat una pancarta amb el lema 'Republiquem" en el balcó de la façana principal.

L'alcalde de Súria, Josep Maria Canudas, va explicar a les persones assistents que la commemoració del Primer d'Octubre ha de servir «per refermar-nos en el futur» i per recordar l'esforç de les persones que el van fer possible, aconseguint que «les surienques i els suriencs poguéssim expressar democràticament i en llibertat la nostra voluntat i decisió».

Posteriorment, l'alcalde va llegir el manifest de la campanya 'Republiquem', que es va desenvolupar a prop de vuit-cents municipis catalans per iniciativa de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) on es remarcava que «el compromís amb el Referèndum de l'1 d'octubre del 2017 és viu i treballarem per materialitzar la creació de la República Catalana» com a estat «democràtic i pacífic, profundament europeista i obert a tot el món». L'acte va acabar amb el cant d'Els Segadors.

Manifestació i col·locació de plaques simbòliques als col·legis electorals

La commemoració del Primer d'Octubre a Súria va continuar a partir del migdia amb la col·locació de plaques simbòliques a les escoles Mare de Déu de Montserrat i Francesc Macià, en una acció impulsada per la Plataforma 1 d'Octubre. Entre les dues escoles, que el Primer d'Octubre van ser col·legis electorals, es va desenvolupar una manifestació que va passar pel centre urbà de la vila.

En les entrades exteriors dels dos equipaments escolars, els membres de la Plataforma 1 d'Octubre Xavier Alsina i Elvira Balaguer van llegir un manifest per explicar que la col·locació d'aquestes plaques simbòliques vol ser un gest d'homenatge i agraïment a totes les persones que van fer possible l'obertura, el funcionament i la defensa dels col·legis electorals.

La participació registrada a Súria en el referèndum d'autodeterminació del Primer d'Octubre va ser de 2.359 persones, amb 2.126 vots favorables a la independència de Catalunya (90,12%), 179 vots negatius (7,59%), 10 vots nuls (0,42%) i 44 vots en blanc (1,87%).