Endesa ha finalitzat recentment les obres de millora d'un tram de línia subterrània al terme municipal de Sant Joan de Vilatorrada. Aquesta intervenció en la xarxa de mitjana tensió, que ha suposat una inversió de 72.600 euros, millorarà la qualitat i continuïtat del servei elèctric a 5.800 clients repartits entre aquest municipi i Manresa.

Els treballs han consistit en l'estesa d'un tram de 300 metres de longitud de cable subterrani per connectar quatre centres de transformació que fins ara no estaven enllaçats entre sí. En concret, segons han explicat fonts de la companyia, la nova línia de mitjana tensió transcorre dintre del nucli urbà de la població, entre el carrer de Sant Pau i el carrer de Sant Joan. D'aquesta manera, es crea el que s'anomena tècnicament una anella elèctrica que, dit d'una altra manera, possibilita que, en cas d'incidència o d'indisposició d'una de les línies principals, es pugui donar servei als clients afectats per una via alternativa. Les mateixes fonts han subratllat que la mesura repercuteix no només en una reducció del temps de reposició, sinó en el fet que, en casos de treballs programats o manteniment de la xarxa, no és necessari cap interrupció de subministrament.

Les feines també han comportat la millora tecnològica de dos dels quatre centres de transformació implicats, al qual se'ls dotarà amb un sistema de telecomandament. Així, la infraestructura comptarà amb un seguit d'equips d'actuació remota i un sistema de comunicacions que permetrà accionar a distància els seus dispositius de maniobra. Aquesta característica permet evitar la necessitat de desplaçar equips sobre el terreny en cas d'incidències, ja siguin pròpies o derivades de l'acció d'agents externs. D'aquesta manera es preveu estalviar temps en la localització d'avaries i s'agilitza, en molt, la resolució i el temps d'interrupció del subministrament elèctric.

Igualment, aquesta actuació s'ha completat amb la millora tecnològica d'un dels centres de transformació. L'acció ha consistit a substituir els elements de maniobra convencionals per una cabina que incorpora un gas de característiques especialment aïllants. Aquesta infraestructura és més segura per a les persones que han de manipular-la i també més robusta de cara a suportar ambients salins i humits o de forta pol·lució. Alhora, gairebé no requereix intervencions de manteniment, a diferència de la tecnologia anterior, en què aquestes tasques obligaven a tallar temporalment el servei als clients.

Aquesta actuació forma part del pla d'actuacions que Endesa promou per a la millora de les seves infraestructures i del subministrament elèctric a la comarca del Bages, totes elles enfocades a la progressiva adaptació de les instal·lacions de la Companyia a les darreres tecnologies del sector.