L'aposta per obrir la Festa de la Verema del Bages, que té lloc a Artés, a la resta de la comarca ha viscut aquest divendres al vespre la seva primera experiència amb la inauguració que s'ha celebrat a Avinyó. El patrimoni i la cultura vitivinícoles s'han donat la mà en l'acte que ha tingut lloc en dos dels indrets més emblemàtics del municipi: el Celler Abadal i la casa de Cal Verdaguer. Tasts de vins, visites i la presentació del nou celler Les Acàcies han estat els principals ingredients d'una vetllada que ha contribuït a posar en valor nous espais del patrimoni comarcal.

El tret de sortida a la festa s'ha donat des del Celler Abadal, a Horta d'Avinyó, amb la benvinguda i els parlaments d'inauguració i un taller de tast de raïms. Tot seguit, la festa s'ha traslladat a la masia de Cal Verdaguer, al centre del municipi, on els assistents han pogut visitar els cellers de l'antiga casa pairal de la família Verdaguer, construïda a partir del 1670, on han pogut veure les bótes, tines i elements relacionats amb el món de la vinya que s'utilitzaven per a l'elaboració del vi.

La celebració de l'obertura de la festa també ha comptat amb la presentació del nou celler avinyonenc Les Acàcies, el darrer que s'ha incorporat a la DO Pla de Bages. Es tracta d'una petita finca que l'any 2008, de la mà de Mario Monrós, va reprendre el cultiu de la vinya sobre terrenys que antigament ja ho havien estat. La vetllada s'ha completat amb un concert de jazz i un tast de vins a l'incomparable marc de l'Era de Cal Verdaguer, icona del municipi bagenc.

D'aquesta manera, l'Ajuntament d'Artés i el Consell Regulador de la DO Pla de Bages, organitzadors del certamen, han engegat l'aposta per obrir la festa cada cop més a la comarca. La intenció és fer una inauguració itinerant pels diferents territoris de la DO.

Artés capital de la festa

Els actes reprenen aquest dissabte amb la Verema solidària d'Ampans, a la Finca Urpina de Sant Salvador de Guardiola, que com a novetat incorpora un maridatge de vins amb formatges Muntanyola. A la tarda, la festa ja es traslladarà a Artés on es faran els Tastos amb ritme, que combinen actuacions i degustacions de vins del Bages, que es podran maridar amb tapes dels establiments Al Punt, La Xicra i Pessics Pastisseria.

El punt àlgid de la festa arribarà diumenge amb la mostra de vins dels Cellers de la DO Pla de Bages i Caves d'Artés a les carpes instal·lades a la plaça Vella. També s'hi podran degustar els mossecs de verema de les Cuineres del Bages i es podran visitar els cellers de la vila. Com és habitual, el nucli antic acollirà la fira d'artesania i les representacions de cultura popular, música i art. No hi faltaran la tradicional baixada a la vinya i l'aixafa popular de raïm i el taller artesanal de most.