L'Ajuntament de Castellnou de Bages està pendent dels resultats de la valoració tècnica que ha encarregat a un equip d'arquitectes per decidir el futur de l'edifici Montserrat. El casal del poble, que és com es coneix popularment aquest equipament, està tancat des de l'estiu, després que els serveis municipals hi van detectar algunes deficiències que en recomanaven la clausura, entre altres coses «perquè no compleixen la normativa», apunta l'alcalde, Domènec Òrrit.

Es tracta d'una mesura temporal, a l'espera de conèixer més a fons en quin estat es troba l'edifici. Per això es va encarregar un estudi en profunditat a un equip extern d'arquitectes, que ha fet un treball de camp i ara n'ha de comunicar els resultats, amb una llista de deficiències i una recomanació d'actuacions amb el cost corresponent. Amb les dades a la mà, l'Ajuntament decidirà com i quan afrontarà les actuacions, segons ha apuntat el mateix alcalde.

L'edifici es va tancar preventivament davant «l'evidència» d'algunes deficiències «que a primer cop d'ull ja es veu que no compleixen la normativa», i que després van avalar els tècnics municipals, explica el regidor d'equipaments, Lluís Thomen. «No ha estat una decisió agradable, però no ens la volíem jugar», afegeix.

Entre altres coses, els tècnics municipals han detectat que algunes estances de l'edifici no disposen de mesures suficients contra incendis: per exemple, consideren que el sostre possiblement no seria prou resistent al foc perquè manté les bigues a la vista i no està recobert amb material ignífug. Per altra banda, ni les sortides d'emergència, ni els accessos a l'edifici i a l'interior, ni determinats elements externs, com les baranes, tampoc no s'adeqüen a la normativa.

Del casal al centre cívic

El casal del poble és un edifici de tres plantes que es va construir cap als anys 70, i tot i que s'hi havien fet reformes, eren incompletes perquè no s'havia intervingut a tot arreu, i això fa que l'edifici mantingui deficiències estructurals i que en alguns aspectes no compleixi la normativa.

Diverses activitats del poble hi muntaven activitats, especialment l'associació de gent gran La Natura. Entre altres coses, s'hi feia cant coral, manualitats, tallers, balls en línia, dansa, o jocs de taula, i la planta superior es podia llogar per a esdeveniments puntuals, com ara casaments.

Amb el tancament, provisional, «cap d'aquestes entitats s'ha quedat sense espai», puntualitza Thomen, perquè s'han habilitat espais que fins ara no s'aprofitaven al centre cívic, a la mateixa urbanització del Serrat.