El PSC fa anys que no passa per la seva millor època i ahir, en la festa de la federació de la Catalu-nya Central, el líder dels socialistes, Miquel Iceta, no ho va amagar. Però en en el discurs que va pronunciar, a la recta final de la celebració de Navarcles, es va fer valer de la llarga història de la formació política per recordar que poc partits poden presumir de tenir la trajectòria dels socialistes catalans i d'haver marcat la política de Catalunya i l'Estat espanyol les dar-reres quatre dècades.

«Encert» va ser una de les paraules més repetides en el discurs d'Iceta, en l'acte de commemoració dels 40 anys de la presència del partit a les comarques centrals. És una de les explicacions del líder polític per haver sobreviscut durant tot aquest temps. L'objectiu del seu discurs, com no podia ser d'una altra manera en la commemoració dels 40 anys, va ser la d'insuflar orgull entre els militants, sobretot als que han estat presents durant les darreres dècades i als que s'han mantingut fidels al partit quan l'independentisme va començar a marcar l'agenda política del país i l'ala més catalanista va trencar peres amb el PSC. Tot i que aquest és un factor clau per entendre els resultats electorals dels darrers anys a Catalunya, Iceta va tornar a apel·lar al «catalanisme polític», com quan se'n feia gala en èpoques de Pasqual Margall, «un catalanisme integrador, que no divideixi». De fet, va assegurar que sempre han estat fidels a aquest ideari.

Iceta també va recordar l'esperit municipalista del qual sempre ha presumit el PSC, «posant els municipis al servei dels poble», i va també va posar de manifest el llegat que han deixat els presidents socialistes que ha tingut la Generalitat en oposició, sense especificar-ho, als convergents. «Els nostres dos presidents, Maragall i Montilla, són recordats per la seva honestedat i per ser un exemple. No ens van posar en un pou sense sortida i no van sortir corrents», va destacar.

Sobre l'actualitat més immediata i la situació convulsa de Catalunya, va fer esment a «l'enfrontament» que separa ERC i PDeCAT i va criticar que l'independentisme «promet impossibles», però va evitar -en el repàs de la política catalana dels darrers anys- esmentar l'aplicació de l'article 155, al qual el PSOE va donar suport. Un tema espinós per al socialistes perquè va ser un altre episodi en què part de la militància i càrrecs electes van donar l'esquena al partit.

També hi va intervenir l'històric dirigent socialista de Manresa Jordi Marsal, que va parlar sobre el tarannà del PSC. «Hem tingut complexe de ser poc d'esquerres o poc catalanistes, però quan no l'hem tingut i hem assumit el que som, ens ha anat bé». Marsal va parlar d'un «nou començament» per al PSC.

La festa del partit va tenir lloc a l'auditori de Navarcles i hi van assistir unes 180 persones. A l'acte, també hi havia el socialista José Montilla i es va lliurar un diploma, d'una banda, als militants que porten més de 25 anys a la formació i, de l'altra, als que hi són des de l'inici. Tot i la sagnia de vots dels socialistes, van recordar que encara tenen 120 alcaldes i centenars de regidors.