Les goles dels visitants van tenir l'oportunitat de descobrir nous sabors de vins ahir a la Festa de la Verema del Bages, que es va celebrar, com cada any, a Artés. El tradicional certamen va constatar que els vins de la denominació d'origen (DO) Pla de Bages creixen i que s'hi afegeixen nous cellers, que ajuden a enfortir més la marca. Al costat de les ampolles ja conegudes pels amants del vi, i que aprecien els sabors de les varietats bagenques, n'hi havia de noves per satisfer els paladars més exigents i amb ganes d'explorar els vins dels productors més novells.

El britànic Mark Lavery estava com peix a l'aigua destapant els taps de les seves ampolles de Coll-tor per veure si el sabor del seu vi atreia els visitants, que, encuriosits, volien beure d'aquelles ampolles que havien sortit de Santa Maria d'Oló. «La fira és important per donar-nos a conèixer», explicava ahir al matí en un català amb fort accent anglosaxó. Es va convertir en un amant de la Catalu-nya no urbana. Del territori verd amb vinyes que ajuden a explicar d'una altra manera la història i el tarannà del país. Per aquest motiu, després de treballar a Londres, es va traslladar a viure a Barcelona el 1987, però a mitjan anys 90 va comprar la masia de Colltor, a Santa Maria d'Oló i, tot no tenir experiència vinícola, la seva inquietud pels cellers el va empè-nyer a començar a plantar els primers ceps el 2001. Al 2014 va comercialitzar les primeres ampolles i fa dos anys va entrar, tot i tenir la masia al Moianès, a la DO del Pla del Bages.

La Festa de la Verema del Bages va ser una oportunitat per als visitants de descobrir els vins novells, però també de degustar els veterans i que al llarg dels anys han donat sentit i enfortit les ampolles de la DO Pla de Bages.

Artés va convertir de nou els vins de proximitat en una festa en què tenia cabuda un públic divers que va poder participar en activitats variades al voltant de la mostra vinícola de la plaça Vella del poble. El certamen, però, també serveix per inculcar una idea important entre les famílies que s'hi apropen: que el Bages és terra de vins. Per aquest motiu, la fira dona l'oportunitat als més petits d'experimentar amb les pròpies mans i peus d'on surt el vi. Un tractor que carregava un remolc ple de nens anava a les vinyes, on els més petits podien recollir el raïm i, més tard, tornant a la plaça Vella, aixafar-lo per elaborar el vi, que després podien tastar una mica, amb permís dels pares. Els adults no demanaven permís.

Omplir la copa ahir a Artés era obligatori i els visitants ho feien de bon grat. «La festa és un referent i n'és la prova que la plaça està plena avui, un dia en què hi ha altres importants celebracions a la comarca», explicava l'alcalde del municipi, Ernest Clotet. El mandatari municipal no només feia un bon balanç de la jornada, sinó de la trajectòria de la festa. «La festa té 23 anys, com la DO del Pla de Bages, i per aquest motiu l'evolució dels cellers i la de la festa van molt unides i s'han anat enfortint mútuament al llarg de tot aquest temps», destacava. En aquest sentit afegia que Artés sempre serà la capital vinícola de la comarca, seu de la festa comarcal de la verema, tot i que «són benvingudes altres apostes a la resta de municipis del Bages per ajudar a promocionar encara més els nostres vins».