El Consell Comarcal del Bages ha constituït la Taula de coordinació per a la garantia del dret a l'alimentació i als subministraments bàsics. Es tracta d'un nou espai per coordinar les actuacions que es realitzen a l'Àrea Bàsica de Serveis Socials (que engloba els 29 municipis de la comarca, excepte Manresa) en matèria de necessitats bàsiques. Això ha de permetre intercanviar recursos, metodologies i eines dels diversos agents implicats, tant administracions públiques com entitats, amb l'objectiu de millorar l'atenció i reduir la pobresa.

El conseller comarcal de l'àrea d'Acció Social i Ciutadania, Albert Marañón, destaca que la creació d'aquest taula «permet ampliar la mirada i actuar conjuntament administració pública i entitats del tercer sector» amb la qual cosa «podrem ser més eficients i eficaços i tenir un millor impacte». La nova taula de coordinació compta amb un grup motor format pels professionals dels Serveis Socials del Consell i Creu Roja i Càritas, com a entitats més significatives.

La taula parteix d'una diagnosi de la realitat social que ha elaborat la Diputació de Barcelona (vegeu desglossat). Tal com apunta Alícia Benito, de l'Àrea de Serveis Socials Bàsics, Dones i Polítiques d'Igualtat del Consell Comarcal, la diagnosi «és la fotografia però ara necessitem un full de ruta». Per això, s'ha d'elaborar un pla d'actuació «que ens indiqui les línies estratègiques a seguir» ja que fins ara s'ha treballat de manera fraccionada i era necessari «tenir una mirada més comarcal».

La feminització de la pobresa, especialment en dones grans, i l'estigmatització de les persones són alguns dels problemes que s'han detectat. Un dels aspectes en els quals posarà èmfasi el nou espai de coordinació és aconseguir polítiques de detecció que siguin més preventives que reactives.