L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) farà una aportació d'1.245.083 euros en diversos projectes de millora de l'abastament d'aigua en alta a una quinzena de municipis de les comarques centrals. Formen part d'una línia d'ajuts que a tot Catalunya pugen a 15 milions d'euros i que afectaran prop de 150 municipis.

L'ACA va fer pública la resolució definitiva ahir mateix de les actuacions previstes per solucionar problemes de subministrament que pateixen alguns municipis. La condició per atorgar aquests ajuts és que els treballs hauran d'haver estat executats entre l'1 de gener del 2018 i l'1 de novembre del 2020.

L'Anoia és la comarca més beneficiada, amb prop de mig milió d'euros d'ajuts a mitja dotzena de municipis, i en què destaquen els prop de 200.000 euros destinats a la substitució de la canonada en alta i l'ampliació del dipòsit per al subministrament d'aigua potable a la urbanització Bruc Residencial, del Bruc. També destaca el projecte de la connexió de Rubió a l'artèria de la Llosa del Cavall-Igualada (valorat en 85.000 euros), o els prop de 68.000 euros per a la portada d'aigua en alta a Ca n'Aguilera, Bosc de l'Àguila i Can Martí, al terme de Piera.

Bages i Berguedà són les altres dues comarques que s'emporten un gruix més important d'ajuts. En el cas del Bages pugen a prop de 350.000 euros, i destaquen els 180.277 euros per a la connexió del ramal d'abastament del nucli de Castelltallat als nuclis de Salo i Coaner. També es preveuen més de 93.000 euros per a la instal·lació d'abastament en alta a la urbanització de River Parc des del nucli del Pont de Vilomara; i la renovació de la conducció d'abastament de la Font Calda de Navarcles (amb més de 52.000 euros de cost).

El Berguedà rebrà prop de 280.000 euros, i la inversió més gran seran els 152.000 que es destinaran a l'adequació de les captacions d'aigua potable Regatell 1 i Regatell 3 de la Pobla de Lillet. També s'invertirà un gruix important (70.000 euros) en el desguàs de fons, dragat i neteja de l'embassament de Casserres.

El Moianès té inclosos dos projectes: el de geminació del dipòsit Coll de Llebre de Granera i la reparació i condicionament del dipòsit normal el Grau de Calders, per un valor total de poc més de 80.000 euros; i la Cerdanya tindrà un ajut de 54.445 euros per a la millora en alta de diverses instal·lacions de subministrament de Meranges. Solsonès i Alt Urgell no tindran línies d'ajut en abastament.

Aquesta convocatòria s'afegeix a les ajudes que l'ACA ja va concedir per al subministrament el 2016 i el 2017, amb un total de 25 milions d'euros. Paral·lelament, també s'han destinat 5,2 milions d'euros en el conjunt de Catalu-nya per a millores de les xarxes supramunicipals.