Un total de 1.113 persones es van beneficiar dels ajuts d'urgència social de subministrament l'any passat. Aquesta és una de les dades que es desprenen de la diagnosi de l'Àrea Bàsica de Serveis Socials del Bages que el Consell va encarregar a la Diputació de Barcelona amb l'objectiu de tenir una aproximació a la realitat social al voltant de l'alimentació i els subministraments.

Entre les dades que es despenen dels indicadors de suport alimentari destaquen que 1.970 persones es van beneficiar l'any passat dels centres de distribució d'aliments a la comarca del Bages i que es van atorgar un total de 912 beques menjador. Apunta també que 563 persones es van beneficiar del servei de targeta moneder o vals. Quant a les ajudes d'urgència social per manuntenció, l'any passat es van atendre 2.659 persones a la comarca per un import de 175.104,8 euros.

Pel que fa als indicadors de pobresa energètica, l'any 2017 un total de 1.113 persones es van beneficiar dels ajuts d'urgència social de subministrament. D'aquestes, 335 tenien menys de 16 anys; 640 de 16 a 64 anys; 136, entre 65 i 84; i 2 tenien 85 anys i més.

La diagnosi conclou que la localització de la pobresa està molt vinculada a les dificultats que té la població per accedir a l'habitatge i poderlo mantenir, és a dir, allà on l'accés a l'habitatge és més barat. També se'n desprèn que no hi ha una distribució territorial específica de pobresa al Bages: hi ha casos tant a municipis grans com a municipis petits i es concentra per casuística diversa.

Les condicions personals i socials que generen vulnerabilitat són molt variades, però es reconeixen com a especialment vulnerables les persones refugiades, les persones migrades sense xarxa relacional, els homes de més de 50 anys sense possibilitats d'inserció laboral, les dones grans soles, les dones que sostenen soles la família i les persones que depenen d'ajuts de manera crònica.