Entre els grans reptes que es plantegen en la gestió dels residus els propers anys hi ha el nou marc jurídic europeu, que sancionarà si no s'assoleixen els objectius de reciclatge, i l'increment progressiu del cànon per cada tona que es porta a l'abocador. Per tant, al vessant mediambiental s'hi sumen objectius legislatius i econòmics.

Europa marca reptes importants, als quals els municipis hauran de fer front en els propers anys ja que «vindran un seguit de canvis de les directives que ens afecten i les hem de complir perquè ens exposem a sancions econòmiques», assegura el director de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost.

Els objectius marcats per la Unió Europea passen per assolir un índex de reciclatge del 50% el 2020, del 55% el 2025, del 60% el 2030 i del 65% el 2035. També s'estableix que a partir de l'1 de gener del 2025 s'haurà de fer la recollida selectiva de residus perillosos i tèxtils i el 2035 es limitarà a un màxim del 10% la quantitat de residus generats que es portin a l'abocador. A això cal sumar-hi l'increment progressiu del cànon de gestió de residus, que penalitza la quantitat que va a l'abocador.