La implantació del model de recollida porta a porta a municipis del Berguedà, l'Anoia, el Bages i el Solsonès ajudarà a augmentar significativament la recollida selectiva al conjunt de la Catalunya Central. Així ho va afirmar ahir el director de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, durant la presentació a Manresa de les dades de generació de residus municipals corresponents a l'any 2017 a les comarques de l'Anoia, el Bages, el Berguedà, el Moianès, Osona i el Solsonès.

L'any passat, el reciclatge es va situar a la demarcació en el 36,24%, un punt més que l'any anterior (35,27%) i quatre per sobre de la mitjana catalana, que és del 32%. Segons Tost, «a les comarques centrals tenim perspectives de millorar molt els propers anys per l'esforç que han fet un seguit de comarques per afavorir els processos de recollida selectiva anant cap al porta a porta i la millora de la contenirització».

Segons l'Agència de Residus, la implantació del model de recollida porta a porta a 12 municipis del Berguedà pot ajudar a augmentar significativament el reciclatge a la comarca i al conjunt de la demarcació, tenint en compte que els valors mitjans de recollida selectiva dels nuclis que han implantat el model són superiors al 60%. També l'Anoia, que registra l'índex més baix de la demarcació, el 25,71 %, hi està posant fil a l'agulla i el mes de maig passat va començar a implantar el model de recollida porta a porta a 10 municipis. Al Bages, Avinyó estrena el sistema la setmana vinent i Súria preveu incorporar-lo properament. També s'hi preveu sumar Solsona.

Quant al reciclatge, la comarca de l'àmbit central, i de tot Catalunya, que més separa els residus és Osona, amb un índex de recollida selectiva neta del 52,36%, mentre que l'Anoia és la que registra l'índex més baix de la demarcació, el 25,71%, una xifra que s'espera revertir aquest any amb la implantació del porta a porta que ha de permetre a la comarca «abandonar la posició de la cua i situar-se a un nivell intermedi, perquè els resultats són molt bons i confiem que aquest 2017 deixi de ser el fanalet vermell del territori», apunta Tost. El Moianès (47,48%) i el Bages (32,85%) se situen per sobre de la mitjana general en recollida selectiva neta. Per sota d'aquesta mitjana general hi ha el Solsonès (31,08%) i el Berguedà (27,22%).

Entre els municipis de l'àmbit de Regió7 amb un índex de reciclatge més elevat hi ha Collsuspina, al Moianès, amb el 66,69%, i els pobles bagencs d'Artés amb el 63,61% i Santpedor amb el 61, 98% de recollida selectiva neta. Al Berguedà, destaca Sant Jaume de Frontanyà, que recicla el 50,16% de les seves deixalles.

Per fraccions, la matèria orgànica continua sent «l'assignatura pendent» i, per aquest motiu, l'Agència de Residus de Catalunya fa una crida a «optimitzar la contenirització i el treball amb els grans productors» ja que «serà impossible arribar als objectius comunitaris sense fer una bona recollida selectiva de la fracció orgànica», assenyala el seu director.

243.600 tones de residus

Segons el balanç presentat ahir, l'any passat les comarques centrals van generar 243.600 tones de residus municipals, l'1,15% més que l'any anterior. La generació de residus per capita s'ha situat en 1,29 kg per habitant al dia, per sota de la mitjana de Catalunya, que és d'1,40. La comarca que genera més residus per capita és el Moianès, amb 567 kg per habitant l'any i, la que menys, Osona, amb 432. A més del Moianès, l'Anoia i el Solsonès generen més residus que la mitjana de tot Catalunya.