El cuiner sallentí Albert Franch va rebre divendres un dels premis més destacats en l'àmbit de cuina a Finlàndia. La seva proposta de restaurant amb productes de proximitat d'alta qualitat i residu zero ha tingut un gran èxit en aquest país i fa poc més d'un any que està obert. El restaurant Nolla, d'Hèlsinki, ha estat guardonat amb el premi Lentävä Lautanen Food Awards de la Fundació ELO. L'entitat ELO destaca que es tracta d'un projecte pioner (és el primer restaurant amb aquest model d'aprofitament i reciclatge 100% que s'obre als països nòrdics).

El Nolla va rebre el premi divendres, juntament amb una fundació dedicada a la recuperació d'espècies marines. «És un guardó per a dos pioners de la cultura alimentària finlandesa, al projecte Far East East de la Fundació John Nurminen i al restaurant Nolla», explicaven els organitzadors. I destacaven que «el Nolla és el primer restaurant genuí sense pèrdues en el procés de creació dels plats als països nòrdics, que té com a base els millors productes ecològics locals».

El restaurant Nolla és el projecte de tres joves cuiners immigrants a Finlàndia, que han estat treballant en cuines de diferents punts del món, sempre de primer nivell. Albert Franch és el responsable de la proposta culinària, però treballa de bracet amb el portuguès Carlos Henriques i el serbi Luka Balac. Aquest darrer és qui va acudir a la gala de la Fundació ELO.

El sallentí Albert Franch no va poder anar a recollir la distinció perquè justament l'èxit de la seva proposta el tenia compromès en un àpat de casament en una illa propera a Hèlsinki.

El restaurant Nolla «ha canviat el concepte de restaurant en la recerca de zero residus». El desig de Carlos Henriques, Luka Balac i Albert Franch és treballar directament amb productors, dissenyadors, enginyers i arquitectes, per tal que el restaurant Nolla compleixi l'objectiu de reduir els residus de matèries primeres i materials d'embalatge i millorar al màxim l'eficiència energètica. I, amb aquests condicionants i els aliments de proximitat, poder oferir una cuina de gran nivell, amb una particular carta que cada dia s'adapta al mercat.