Ara fa uns 300 anys la mongeta va arribar a Castellfollit del Boix gràcies a un intercanvi amb Amèrica. Se'n té constància gràcies a l'obra Viatge a Catalunya de l'anglès Arthur Young, qui ja parlava l'any 1787 de la presència d'aquest llegum al municipi. Conscients del tresor gastronòmic de què disposen, els castellfollitencs han tractat de preservar i millorar els conreus d'aquesta planta i han organitzat, per primera vegada, una fira dedicada a la seva mongeta.

Al llarg de tot el matí de diumenge un gran nombre de persones van visitar les diverses activitats que el municipi bagenc va organitzar per donar a conèixer el seu llegum. A primera hora del matí les diverses paradetes comercials tenien poca afluència de gent pel fred i la boira, però de seguida que la meteorologia ho va permetre, la gent es va animar a participar en les activitats.

Activitats per a grans i petits

Les diverses veles comercials ubicades al carrer principal del poble venien tota mena de productes, però destacaven especialment les dues paradetes dels restaurants Ca l'Andorrà i Cal Frare, que servien les tradicionals mongetes castellfollitenques amb diversos ingredients com ara bacallà, pols de cansalada i botifarra.

Els organitzadors van preparar tot un seguit d'activitats per a la jornada dominical: un gran mural dedicat a la mongeta, diversos jocs gegants al pati de l'escola municipal Coll de Gossem, la funció teatral La mongetera màgica de la companyia Festuc Teatre i, fins i tot, música en directe a càrrec de Maru Di Pace i Cesc Vilarrubias.

Les activitats que van tenir més afluència de públic van ser la demostració de batuda de la mongeta i la xerrada Passat, present i futur de la mongeta, a càrrec d'Ana Ribera, membre de la Fundació Miquel Agustí i de la Universitat Politècnica de Catalunya. Durant la batuda es va fer una demostració de com es feia antigament el procés de separació de la mongeta de la beina mitjançant una mula, una gran pedra cilíndrica i diverses eines antigues. Segons els pagesos, el fet que ahir la humitat fos elevada en dificultava la separació, que normalment es pot fer en pocs minuts.

Quant a la segona de les activitats més destacades, Ribera va aplegar una cinquantena de persones al teatre municipal, que van escoltar atentament la seva ponència sobre l'arribada de la mongeta al poble, les seves característiques tècniques i el projecte que es va encetar l'any 2012 per a la millora de l'espècie local.

Un projecte finalitzat

Durant els darrers anys la Fundació Miquel Agustí ha realitzat un treball de millora de la mongeta de Castellfollit amb l'objectiu d'augmentar-ne la producció. Ana Ribera va explicar que, treballant amb els pagesos -que van cedir els camps per al projecte-, «es van anar seleccionant any rere any les espècies que millor s'adaptaven als gustos dels consumidors». Les llavors finals es van plantar aquest estiu passat, i l'objectiu, apunta Ribera, és que l'any que ve «tots els agricultors de la zona disposin d'aquestes llavors senceres per conrear les millors varietats de la mongeta de Castell-follit».

Josep Rius, president de l'Associació de Productors de Llegums de Castellfollit, valorava «molt positivament» l'estudi realitzat, i apunta que «el clima ha anat canviat molt i que cal adequar el producte a les condicions actuals». Respecte a l'esdeveniment d'ahir, reconeixia estar «molt content per la gran quantitat de gent que ha vingut», i va afirmar que, un cop finalitzat el projecte, la fira era «el primer pas per comercialitzar aquest nou llegum». Una fira que, sembla, ha arribat per quedar-se.