La titular del Jutjat d'Instrucció 2 de Manresa, María Teresa Rodríguez, ha demanat a la fiscalia que es pronunciï sobre si vol portar a judici el tercer tinent d'alcalde i regidor de Cultura de Sant Joan de Vilatorrada, Jordi Pesarrodona (ERC), per un delicte de desobediència greu, per no haver impedit l'1-O a la seva població.

En la resolució de processament, feta pública ahir pel TSJC abans que fos notificada a la defensa, la magistrada instructora «veu indicis suficients» per processar Pesarrodona perquè, segons diu, l'1-O era a l'escola Joncadella «en qualitat de tinent d'alcalde» i perquè, quan va veure arribar la Guàrdia Civil, ell i altres persones «van tancar les portes» del col·legi. Aleshores, afegeix la jutgessa, «l'acusat va manifestar a les forces de seguretat que actuaven en funció de la llei catalana i que no els deixarien entrar».

Segons la jutgessa, aquestes paraules demostren que Pesarrodona «coneixia la prohibició de la celebració del referèndum» per part del Constitucional, prohibició que havia tingut «una repercussió notòria» a tota la premsa.

La resolució de la jutge arriba pocs dies després d'interrogar en qualitat d'imputat Pesarrodona. El regidor santjoanenc, en la seva declaració, va defensar que ell era a l'escola Joncadella «com un ciutadà més» i que ningú no li havia notificat personalment que havia de prohibir el referèndum, ja que, va recordar, ell no és l'alcalde, sinó un regidor de Cultura.

La jutge, ara, demana a la fiscalia que es pronunciï sobre si vol sol·licitar l'obertura del judici oral, formulant escrit d'acusació, o si en demana l'arxivament. En el cas de l'alcalde de Callús, Joan Badia (que també va ser denunciat d'ofici per la mateixa jutge), la fiscalia va renunciar a presentar acusació, en no veure acreditats el delicte de desobediència, per la qual cosa la jutge es va veure obligada a arxivar el cas. Caldrà veure ara si la fiscalia fa el mateix, o no, amb el regidor Jordi Pesarrodona. El dia de la seva declaració, la fiscal no li va adreçar cap pregunta.