Més de 5.000 persones es van concentrar dimarts al vespre al pla de Lledoners en l'acte de suport als polítics empresonats quan fa un any que els Jordis -Jordi Sànchez i Jordi Cuixart- són a la presó de forma preventiva. Una trobada emotiva que va tenir en l'enlairament de 365 fanalets i l'encesa dels telèfons dels presents el seu moment més simbòlic.

L´acte va ser una crida a la unitat dels partits polítics que volen aconseguir la independència del país, un clam al que s´hi han unit els dos Jordis amb els seus missatges i també l´advocat de Carles Puigdemont, Jaume Alonso Cuevillas, i els portaveus de les dues entitats convocants, Òmnium i l´ANC.

La crida la van fer l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural amb el lema «Un any de vergonya, un any de dignitat» i també ha inclòs altres actes en altres punts del territori català. El més multitudinària va ser una concentració a la plaça de Catalunya de Barcelona, i davant de les presons de Puig de les Basses i Mas d'Enric, on hi ha Dolors Bassa i Carme Forcadell, respectivament.

Al Bages, els accessos a Lledoners van ser fluïds durant la tarda, però a mesura que s'apropaven les 8 del vespre es va complicar, tant que els cotxes quedaven pràcticament aturats. Abans de començar pròpiament els parlaments, més de 3.000 persones ja es congregaven al pla de Lledoners i encara hi anaven arribant més cotxes.

Música i versos acompanyats de crits de «Llibretat»

A 2/4 de 8 va començar la música de Música per la llibertat, amb una amplíssima representació. Les notes es van combinar amb la paraula, versos de Vicent Andrés Estellés, Miquel de Palol i himnes com «L'Estaca» i «El cant dels ocells». I entre músiques i poemes, crits de llibertat i independència.

{C}{C}

Músics per la llibertat ret homenatge als Jordis quan fa un any del seu empresonament

Músics per la llibertat ret homenatge als Jordis quan fa un any del seu empresonament

Alonso-Cuevillas: «A aquest judici hi anem a atacar»

A l'hora dels parlaments, un dels discursos més contundents va ser el de l'advocat de Carles Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, que va prendre la paraula per advertit que al judici davant del Tribunal Suprem «no hi anem a defensar-nos, sinó que hi anem a atacar». Quedaran exposades,va afegir, «les grans mancances democràtiques d'Espanya» i ha sentenciat que «la batalla definitiva es lliurarà a Europa».

Altres cares conegudes que van assitir a l'acte són els membres del Govern Teresa Jordà i Damià Calvet, la senadora Mirella Cortès, el president de l'ACM, David Saldoni, alcaldes i regidors de la zona, i l'advocat de Jordi Sànchez, Jordi Pina.

Després de les paraules va ser el torn de l'enlairament dels fanalets. Un per cada dia que els Jordis porten tancats a la presó. «Llums de dignitat» va sentenciar la presentadora de l'acte mentre convidava tothom a obrir els llums dels seus telèfons mòbils. I mentre els fanalets s'enlairaven, es va fer un cant coral dels «Segadors».

Entre els moments més emotius de la nit, a part de la plasticitat dels fanals i els mòbils il·luminats, va ser el crit del jove manresà Joan «BonaNit», que davant de les més de 5.000 persones que s´acollien al pla de Lledoners, va seguir el protocol diari de desitjar una bona nit a tots i cadascun dels presos, citant-los pel seu nom.

Visita exprés de Quim Torra als Jordis

A primera hora de la tarda, i després de la reunió del Govern, el President de la Generalitat, Quim Torra, es va desplaçar fins la presó de Lledoners per visitar Sànchez i Cuixart. A ells ja s'havia dirigit públicament a través d'una missiva publicada a Vilaweb, en la qual crida a recuperar "l'esperit de llibertat, de determinació i de desobediència de l'1-O" i assenyala que "la causa de la independència és una causa justa".

Des de la presó, Sànchez i Cuixart també han escrit unes cartes, fetes públiques per Rac1, en la que critiquen l'actuació de la justícia i lamenten la desunió del sobiranisme, una crítica que el Govern ha assumit, subscrivint que la unitat és "indispensable", en paraules d'Artadi.

Gran acte a Barcelona

Paral·lelament, el sobiranisme es va concentrar unit dimarts a la nit a la plaça Catalunya de Barcelona en un acte organitzat per ANC i Òmnium per denunciar la presó de Sànchez i Cuixart al qual han assistit Quim Torra, a més del president del Parlament, Roger Torrent, i dirigents de JxCat, ERC i Comuns.

{C}{C}

15

Acte a Barcelona per reclamar la llibertat dels presos

El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, va aprofitar l'ocasió per denunciar que l'única proposta de l'Estat per a Catalunya és "la imposició" i la "venjança". Amb aquesta situació Mauri ha avisat que ningú "acotarà el cap" al mateix moment que ha lamentat que l'independentisme no hagi estat capaç de "traçar unitat". Per això, ha insistit que davant els que "els volen dividits i enfrontats", cal més "unitat" i "rigor". "Deixem els retrets i superem les desavinences que és massa greu", ha assegurat.

Per la seva banda, la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha destacat que la independència és l'única solució pel país i ha recordat que els tribunals europeus que han gestionat les diferents euroordres dels processats per l'1-O, han acabat amb el "fals" relat de l'Estat contra l'independentisme.