«Embarrats ja no significa només dos dies de fira sinó que a través d'aquest concepte hi ha tot un treball transversal de recuperació del patrimoni històric i de construcció de consciència i d'identitat de municipi». Amb aquesta declaració d'intencions presentava ahir el regidor de Comerç, Turisme i Consum, Eduard Mata, la sisena dedició de la Fira Embar-rats de Sant Joan de Vilatorrada, que se celebrarà els propers 27 i 28 d'octubre però que, a partir d'aquest diumenge, inicia ja tota una setmana d'actes previs.

La festa, que recrea el món del tèxtil i la vida a la llera del riu Cardener a principi del segle XX, «ha crescut i s'ha fet gran», assegura Mata. El certamen no només consolida els dos dies de fira introduïts fa tres anys sinó que amplia les activitats a la setmana prèvia i fa de la fàbrica Burés, un espai emblemàtic del municipi, el centre neuràlgic de la fira.

En aquesta ocasió, s'han creat quatre espais on es duran a terme les diferents teatralitzacions «amb l'objectiu de fer rodar les accions teatrals i fer la fira més dinàmica», apunta el coordinador de la Fira Embarrats, Miquel Riera. Els quatre punts seran la plaça de l'Església, el carrer del Riu, davant de cal Gallifa i el canal de les fàbriques.

Entre les novetats d'enguany, el divendres 26, la fàbrica Burés acollirà un ball de pagès amb Els nois del rostoll, i dissabte, quan el municipi ja entrarà de ple en l'ambientació del 1920, es farà el primer campionat de botifarra, un joc de cartes molt propi de l'època. També presenten novetats les visites a les fàbriques, que inclouran un teler i un embarrat autèntics i s'han redissenyat per encabir el nombrós públic que apleguen. El mercat d'artesans, la mostra ramadera, jocs tradicionals, animació i l'espai gastronòmic amb productors locals completen les activitats de la fira.

Els actes comencen aquest diumenge amb la passejada solidària i continuaran dimarts amb la xer-rada «El patrimoni de la societat industrial de Sant Joan de Vilatorrada», a càrrec de Jaume Perarnau, director del Museu de la Ciència i la Tècnica de Terrassa, i un tast de productes locals.