Avinyó va retirar ahir els contenidors dels carrers i engega avui la recollida de residus porta a porta. D'aquesta manera, aquest vespre el veïns del municipi ja hauran de treure el cubell amb les deixalles corresponents davant de la porta de casa. Així, Avinyó se suma als municipis de Santpedor, Artés, Navàs i Navarcles, al Bages, i Santa Maria d'Oló, Castellterçol i Collsuspina, al Moianès, que ja tenen en marxa aquest model de recollida de deixalles.

El porta a porta arrencarà aquest vespre amb la recollida de matèria orgànica i de paper i cartró, que són les fraccions que es recolliran els dissabtes, segons el calendari previst. Els residus s'hauran de deixar al carrer entre 2/4 de 9 del vespre i 2/4 d'11 de la nit i un cop recollits caldrà tornar el cubell dins de casa tan aviat com sigui possible. Els establiments els hauran de treure abans de 2/4 de 9 del vespre.

Les darreres setmanes els ciutadans ja han rebut la informació i els cubells per dur a terme el reciclatge i ahir es van anar retirant progressivament els contenidors de plàstic, paper i cartró, rebuig i matèria orgànica. Durant aquesta setmana també es van retirar els contenidors soterrats que hi havia al costat de la plaça Major. Sí que continuaran a la via pública els de vidre, roba i oli, que no es recullen als domicilis.

D'altra banda, s'ha habilitat una àrea d'emergència amb els contenidors de totes les fraccions perquè s'hi puguin portar els residus en casos puntuals i excepcionals quan no es pugui complir l'horari establert de la recollida porta a porta. L'àrea d'emergència està situada al polígon industrial El Punsic, just al costat de la deixalleria.

Amb la implantació del nou sistema l'Ajuntament Avinyó pretén millorar el percentatge de reciclatge, que actualment es troba al 33%, i abaratir els costos del tractament dels residus, en particular el cànon que es cobra per cada tona de rebuig que va a l'abocador, que cada any augmenta de manera notable. L'any passat un total de 611 tones de materials no reciclats al municipi van anar a parar a l'abocador de Bufalvent.

Cubells amb xip

Els cubells del sistema porta a porta d'Avinyó estan dotats d'un xip que permetrà identificar a qui pertanyen. Per una banda, farà possible detectar si algun cubell no és al carrer que hauria de ser i, per l'altra, permet conèixer la participació ciutadana al sistema de recollida.

La recollida porta a porta es durà a terme 5 dies a la setmana. La matèria orgànica es passarà a buscar quatre dies, tres els envasos i un el paper i cartró i el rebuig. Bolquers i compreses es recullen cada dia que hi ha servei.