«Els partits sobiranistes han d'escoltar els missatges que la ciutadania llança al carrer per poder assolir la independència i, ara, reclamen unitat». L'exlehendakari basc Juan José Ibarretxe va compartir la seva perspectiva sobre el procés d'independència a Catalunya i va establir paral·lelismes amb el País Basc, en un debat ahir a la tarda a Sant Vicenç de Castellet. Ibarretxe, juntament amb l'activista polític i social Txutxi Ariznabarreta, president de la Red Independentistak, van condemnar la «repressió» de l'Estat i van afirmar que «l'actitud i la força del poble català és un exemple a seguir pel poble basc».

Cap cadira va quedar buida al teatre El Coro durant el debat moderat per la periodista Aida Morales. La secció local de l'ANC va organitzar aquesta cita amb l'objectiu d'oferir la possibilitat d'escoltar dos punts de vista externs però a l'hora pròxims de la situació política catalana. Els dos convidats de seguida van connectar amb el públic mentre conversaven sobre el referèndum de l'1-o, els presos independentistes i els possibles camins que poden seguir Catalunya i el País Basc.

«He de reconèixer que actualment el poble català va un pas més enllà del País Basc a l'hora d'assolir la independència», va sostenir Ibarretxe. Va remarcar que l'actuació pacífica i multitudinària d'una gran part de la societat catalana «és un exemple a seguir per a nosaltres». Ariznabar-reta va destacar que «vau estar molt a prop d'aconseguir la independència però després del referèndum crec que no existia una estratègia sòlida». Va apuntar que el poble basc i el català comparteixen el fet «d'haver patit la repressió d'un Estat que nega el dret de l'autodeterminació». Per això, va remarcar que la «millor manera d'ajudar Catalunya seria iniciar un procés d'independència al País Basc».

Ibarretxe va recordar la seva visita recent als presos independentistes a la presó de Lledoners «i la sensació que me'n vaig endur és la d'estar vivint en un estat on es vulneren els drets humans». «S'ha enviat a la presó les persones que més han defensat la democràcia», va dir. Ariznabarreta va destacar que de cara al judici dels presos independentistes «és necessari consensuar una estratègia comuna perquè, si no, la mobilització social perdrà força i es desaprofitarà una oportunitat per condemnar la il·legitimitat del sistema judicial».

Ibarretxe va considerar que allò que diferencia el camí per a la independència entre Catalunya i el País Basc és «el protagonisme d'una gran part de la societat catalana». Va apuntar que si «la base social a favor de la independència augmentés fins a un 70 o 80% aleshores el moviment seria imparable».

Els dos convidats es van mostrar convençuts a l'hora d'afirmar que Catalunya i el País Basc esdevindran en el futur estats lliures.