«Establir un estand a la plaça de l'Ajuntament de Navàs és una oportunitat per donar a conèixer el producte a casa nostra, que és el lloc on volem fer-nos més visibles», sostenia el productor local Martí Just, mentre tallava formatge del seu per convidar la gent a tastar-lo. Al llarg d'aquest cap de setmana, la fira de tardor de Navàs s'ha convertit en un punt de trobada entre els veïns i el comerç local. De fet, durant els últims anys, la fira ha posat l'accent en la promoció de la gastronomia i els productes de proximitat, a partir de parades, activitats o xerrades sobre l'alimentació saludable i ecològica.

Durant el cap de setmana, en aquest municipi del Bages s'han vist mostres de cultura popular, s'han organitzat tallers amb relació a la història vitivinícola del poble i també s'ha promogut la difusió de l'economia cooperativa i solidària. «La sèrie d'activitats de la fira pretenen promoure el consum del producte del territori i mostrar als més joves que al poble tenen oportunitats per ocupar llocs de treball o bé muntar el seu negoci», destacava el regidor de Promoció Econòmica, Joan Fernández. Apuntava que «és important que les noves generacions no perdin el contacte amb les feines més artesanals, ja que d'això depèn el futur de Navàs».

En concret, ahir artesans del poble i d'arreu de Catalunya van mostrar els seus productes a la plaça de l'Ajuntament, on també es van reunir 220 puntaires i es va fer una roda d'esbarts. Entre els paradistes, Martí Just explicava que, els últims anys, percep entre la població una conscienciació més gran a l'hora d'apostar pel producte ecològic i de proximitat. Comentava que sovint convida les escoles a visitar el seu obrador «i els ensenyo quin és el procediment que segueixo per elaborar formatge, ja que és important que reflexionin sobre el que hi ha dar-rere d'un producte». En la mateixa línia, Bibiana Bataller, veïna de Castelladral i productora de mel, sostenia que «cada vegada hi ha més gent que s'adona que el producte elaborat de forma artesana afavoreix la salut, però el problema és que resulta més car».

Entre els diferents artesans, alguns tenien la sensació que les fires són dels pocs indrets on encara es valora l'artesania. «Avui en dia, surt més a compte voltar per les diferents fires de Catalunya que no pas establir una botiga», apuntava un pastisser de Tordera, Armand Pérez. En una altra parada plena de figures fetes amb filferro, Cristòbal Fernández explicava que «abans tenia força aprenents, però ara gairebé ningú no mostra interès per aprendre a fer formes amb el filferro».