Montserrat Tura va estar en els dos governs tripartits com a consellera, primer a Interior i després a Justícia, rellevant el professor Josep Maria Vallès, que havia preparat l'aplicació del pla de presons a Catalunya. Com a consellera de Justícia va ser a l'acabament i estrena de la presó de Lledoners.

Com va veure el Govern d'aleshores la presó de Lledoners?

Lledoners significava molt en el nou model de centres penitenciaris. Era el primer en el qual es volia tenir menys massificació a les cel·les. Els centres penitenciaris que hi havia feia que els interns visquessin en condicions infrahumanes. La vigilància es podia fer d'una manera menys directa i igualment segura, els mòduls de treball i de formació estaven previstos des de l'inici, s'iniciava una escola d'adults... I Puig de les Bases i Mas Enrich, que van venir després, van seguir aquest model. Jo sempre dic que si voleu anar a veure la sensibilitat dels governs, aneu a visitar les seves presons.

La situació a Catalunya ha fet canviar la percepció sobre la presó?

Ara diem Lledoners i pensem en els membres que hi ha com a interns de l'anterior govern, però quan es va fer mai no havíem pensat una situació així. Aleshores pensàvem en presos que ningú no reivindicava. En resoldre solucions d'altres centres on vivien en una cel·la 4, 5 o 6 persones. Aquelles fotografies de la piscina que tant es van criticar, potser ara tenen més comprensió.

De la situació dels 7 presos del procés, què n'opina?

Que a les presons s'hi entra per decisió judicial i se'n surt per decisió judicial. Però dit això, jo els vull lliures. Jo he construït presons, i no els vull a la presó. Respecto la decisió, però els vull lliures i a casa.

Montserrat Tura va acompanyar un grup de periodistes abans d'estrenar les cel·les a passar una nit a la presó. Què va sentir en passar els escorcolls?

Jo havia visitat centres penitenciaris i tenia més coneixement de la vida a la presó. Però que se't desposseeixi dels cordons de les sabates, del cinturó, del mòbil, se't privi d'ordinador, a vegades fins i tot se't queden les ulleres, un sent de cop com se li arranca la seva relació amb la societat.

El conseller Josep Maria Vallès havia dibuixat el model penitenciari, vostè el va posar en pràctica. De la Model a Lledoners era el canvi.

Sí, aquell pla va permetre tancar la Model, però també descongestionar altres presons. Ara, a més a més, tenim menys població reclusa que aleshores. De totes maneres considero que Barcelona encara ha de fer el pas de tenir una presó de preventius. La Model s'havia de tancar quan Barcelona tingués un centre de preventius. No el té. No pot ser que tothom vaig fora de Barcelona i que la ciutat no ofereixi solucions.