Sant Fruitós veurà posar abans d'acabar l'any la primera pedra del futur crematori que hi ha projectat al poble. Així ho preveu l'empresa Eternam Serveis Funeraris, encarregada de la construcció i gestió del futur equipament, que espera per a aquesta tardor l'informe ambiental de la Generalitat, l'últim escull abans que l'Ajuntament li concedeixi el permís d'obres.

L'empresa va fer la sol·lictiud de llicència ambiental i d'activitats abans de l'estiu i, segons fonts municipals, la Generalitat ja hauria emès l'informe corresponent, però l'Ajuntament encara no el té perquè el procediment ha de seguir el seu curs i abans ha de passar pel Consell Comarcal. S'espera que la resolució sigui imminent, possiblement aquesta tardor, i si l'informe és favorable, la concesssió de la llicència d'obres a l'empresa per part de l'Ajuntament «serà ràpida», diu l'alcalde, Joan Carles Batanés, tenint en compte que el projecte d'activitat ja s'ha sotmès a informació pública i no hi ha hagut cap al·legació. Això vol dir que l'inici dels treballs seria automàtic perquè Eternam ja té tot l'operatiu a punt per emprendre'ls, i la intenció és «poder començar tan aviat com sigui possible», segons ha explicat a aquest diari el seu director tècnic, Aureli Sànchez.

L'únic que ho podria impedir és que la Generalitat emeti un informe desfavorable i calgués fer cor-reccions que fessin ajornar un temps més l'inici. Ara bé, si no hi ha cap entrebanc, un cop engegades, es preveu que les obres s'allarguin un màxim de setze mesos, «però podrien ser menys», diu Sànchez, tot i que veu poc probable que el futur equipament es pugui posar en marxa abans del 2020. L'empresa ja ha anunciat que, malgrat que es podria desenvolupar per fases, tanatori i crematori començaran a funcionar al mateix temps per evitar la possibilitat que les obres poguessin entorpir el servei ja en marxa.

El projecte que s'ha dissenyat per a Sant Fruitós de Bages ocuparà una àrea de 6.849 m2, amb tanatori, crematori, i una àrea enjardinada amb un Parc per al Record. La part edificada tindrà un semisoterrani de 1.028 m2 amb magatzem, instal·lacions, funerària i aparcament, i una planta baixa de 1.206 m2, que inclourà un vestíbul, administració i serveis, l'oratori, i quatre sales de vetlla. També hi haurà el crematori amb un espai de reserva per a un possible segon forn per a més endavant. L'àrea exterior ocuparà una superfície de 4.605 m2.