Un any de música diària en solidaritat amb els polítics empresonats i amb els líders de l'ANC i d'Òmnium, Jordi Sànchez i ANCJordi SànchezJordi Cuixart. Avui fa just un any que una santfruitosenca, Anna Ortega, treia la pols a la seva flauta travessera, se n'anava a la porta de l'ajuntament, interpretava El cant dels ocells i feia la promesa que ella es mantindria ferma en aquest gest fins que els presos del procés sortissin en llibertat de les seves cel·les.

Aquella iniciativa individual i que naixia sense el suport de ningú, es va donar a conèixer a través de Facebook i de contactes de l'entorn familiar i d'amistat de la mateixa Ortega. L'endemà, un grup de Manresa també s'afegia al compromís. I ràpidament Artés (el dia 4) i Santpedor els dies següents, i fins a un total d'una setantena de poblacions de tot el país que estan adherides al grup Música per la Llibertat. Fins i tot hi ha un grup a les Illes Balears. A Sant Fruitós de Bages, cada dia a les 9 del vespre es troben a la porta de l'ajuntament per interpretar El cant dels ocells. A Manresa a les 7, sota el porxo de l'ajuntament, i a Artés a 2/4 de 8 del vespre.

Es tractava de fer una tocada molt general, a través d'un acte molt senzill, i aquesta era la voluntat inicial d'Anna Ortega. La iniciativa no va progressar tan de pressa com hauria volgut Ortega, però, en canvi, a partir d'aquest estiu ha viscut un fet inesperat. L'arribada dels presos al centre penitenciari de Lledoners ha convertit la música en un element d'unió al voltant del qual, cada diumenge, centenars de persones fan un acte de suport als líders catalans empresonats i als que són a l'exili. El pla de Lledoners ha esdevingut punt de trobada al voltant d' El cant dels ocells i l'Estaca. La trobada de la presó, ara, en horari d'hivern, es fa els diumenges a les 12 del migdia.

Marta Torra, que juntament amb Rosa de Miguel organitzen el grup de Manresa, valora el fet que la música sigui «un acte molt tranquil». Els músics estan organitzats, si hi ha algú que hi vol participar ho fa saber als organitzadors i no hi ha més problemes. Fins ara, a Manresa, cada dia després de sentir les campanades de les 7 de la tarda, s'interpreta El cant dels ocells.

L'inici de Manresa, però, no va ser tan tranquil com molts dels dies que han vingut al darrere. Anna Soler, violoncel·lista, va ser l'encarregada d'interpretar El cant dels ocells. «Era el dia que havien empresonat Oriol Junqueras i tenia el seu pare al davant. La Oriol Junquerasplaça Major.

Després hi ha hagut dies de més gent i altres de més solitud, però «no hem fallat ni un sol dia». Després del primer dia, qui va aguantar l'empenta inicial va ser Jordi Peiró, que toca la trompa. «És un acte simbòlic», però «creiem que l'hem de fer».

I com tots, pràcticament, Soler està sorpresa de la força que ha agafat l'acte de Lledoners. Marta Torra, que també és a l'organització de Lledoners, considera que la simplicitat de l'acte pot ser una de les claus de l'èxit. Funciona sense intervenir-hi gaire. A Lledoners hi ha una cinquantena de músics cada setmana, que s'han après les músiques i les interpreten des del centre del punt de torbada.

Els han hagut de reservar un espai, perquè «els primers dies ens vam trobar que no podien arribar». I el principal maldecap és l'accés fins a la part posterior de la presó, allà on es fa l'acte i hi ha la zona d'aparcament. Tenir 2.000, 3.000 i fins a 5.000 persones no estava gens previst.

Tant a Lledoners com als pobles, molta de la gent que hi participa és gent gran. A Santpedor, per exemple, els que han aguantat el compromís diari han estat un grup de persones de més edat que cada dia s'han anat trobant, segons explica Montse Caparrós, música i impulsora de l'acte en aquest municipi. Van començar persones més joves, però a mesura que els compromisos laborals van anar incrementant-se, la generació jove va deixar pas a la de músics més gran. A Santpedor, la trobada es fa a la plaça de l'Ajuntament. Com que a cada poble la Música per la Llibertat pren la seva forma, a Santpedor interpreten El cant dels ocells original, l'Estaca, Els Miserables i El cant dels ocells l'EstacaEls MiserablesEl cant del poble. Caparrós, que destaca que no va costar trobar músics que volguessin prendre el compromís, també és una de les habituals a Lledoners.

I una altra de les persones que l'acompanyen pràcticament cada diumenge al costat de la presó és Ramon Creus, impulsor del grup d'Artés. Creus també manté que la participació a l'acte de la presó no «ens l'esperàvem», però destaca la tasca que es fa a cada població, i la força amb què ha arrelat l'acte en alguns llocs. A Artés hi ha un centenar de persones al grup. Moltes, a través dels actes, han iniciat i reforçat l'amistat entre veïns.