El volum d'aigua acumulat els darrers dies a les Coves del Toll de Moià a causa de l'episodi de pluges ha obligat a tancar-les als visitants durant dos dies, dijous i divendres. Si no hi ha més precipitacions l'equipament té previst reprendre avui la seva activitat i obrirà al públic en l'horari habitual, després que ahir s'aconseguís treure l'acumulació d'aigua de la pluja. Aquest ja és el segon cop que s'han hagut de tancar les coves aquest any, després de la important inundació que van tenir l'abril passat.

La cavitat es va haver de tancar dijous perquè «només es podia accedir al primer tram, ja que l'aigua arribava a la zona on hi ha les ceràmiques», apuntaven fonts de l'equipament. Ahir, gràcies a les tasques de la brigada municipal per treure l'aigua, que ja havia baixat de nivell, les coves es van deixar a punt per ser visitades.

Aquest és el segon cop que les coves s'inunden aquest any. L'episodi de pluges del mes d'abril passat, però, va ser un dels que han afectat més greument les coves aquests últims anys i es van haver de tancar durant una setmana. De fet, després de les nevades de l'abril de l'any passat, aquesta va ser la segona inundació més greu des del 30 de novembre del 2014, data que va marcar un abans i un després quant a l'afectació de les pluges en aquestes coves sense que, de moment, s'hi hagi trobat cap explicació.

Estudis hidrogeològics

Precisament, hi ha en marxa un estudi hidrogeològic de la Diputació per conèixer com funciona el sistema hídric entorn de les coves i poder prendre mesures cor-rectores que evitin la inundació de l'espai visitable i el jaciment arqueològic i paleontològic que hi ha. El darrer assaig de camp que es va fer per determinar d'on procedia l'aigua que circula per la cova va determinar que no prové del torrent de l'Escanya, malgrat que es pensava que aquesta en podia ser la procedència. Els estudis continuen per veure si s'aconsegueix descobrir quins són els vessants que nodreixen d'aigua l'interior de la cova.