L'Ajuntament de Callús ha aprovat per tercer any consecutiu una rebaixa de l'Impost de Béns Immobles (IBI), mentre que, en contraposició, també ha donat llum verd a un augment de la taxa de deixalles. Són els dos aspectes més destacat de les ordenances que hi haurà vigents el 2019 al municipi, i que es van tirar endavant en el darrer ple municipal.

Fonts de l'equip de govern (ERC) han explicat que, quant a l'IBI, «fins fa tres anys tenia dos índexs: un per als béns més valuosos o recents; i un altre per als immobles més antics o deteriorats. Fa tres anys, l'Estat va decidir unificar els dos índexs en un de sol, cosa que va obligar a fixar l'IBI més alt per a molta gent. En el nostre cas, vam decidir que l'índex seria un 0,49 per tal d'obtenir el mateix volum d'ingressos que en anys anteriors i no haver de suprimir serveis o abaixar-ne l'oferta». L'executiu afegeix que «en aquell moment (2015) vam prometre abaixar cada any un punt aquest impost fins a trobar un punt mitjà respecte dels anteriors». Per això, ara s'ha abaixat l'IBI de 0,49 a 0,46, que serà l'índex per a l'any que ve. Segons fonts municipals, per a molts veïns significarà pagar entre 300 i 500 euros menys que fa tres anys.

Quant a la taxa de la recollida de deixalles, després d'un augment de Residus del Bages, de cara al 2019 s'aplica un augment a l'entorn del 5%. El govern callussenc alerta que de cara al futur «caldrà prendre decisions més dràstiques» i implantar un sistema de recollida porta a porta.