La plaça Telers d'Artés, a l'antiga fàbrica Berenguer, va tornar a escoltar el Cant dels Ocells 365 dies després. El 4 de novembre del 2017, poc després de l'empresonament del vicepresident del Govern català, Oriol Junqueras, i del conseller d'Interior Joaquim forn, i seguint la crida de la flautista santfruitosenca Anna Ortega, Marc Solanelles va agafar la seva trompeta i va fer la primera interpretació de la peça que va popularitzar Pau Casals. Aquella va ser una iniciativa que prenia en solitari i pretenia tocar a Artés, cada dia, fins que els presos dels govern català quedin en llibertat.

Artés va organitzar un acte ahir a la tarda aprofitant que era diumenge en el que es va recordar la feina feta i es va comptar amb la participació del germà d'Oriol Junqueras, Roger, que va tenir paraules emocionades d'agraïment. "Visc emocionalment desbordat, però no només per la situació familiar, sinó per tot això que feu, per veure aquest poble com es mobilitza, dia rere dia, setmana rere setmana. No hi ha paraules per agrair-ho, sou el motor i l'esperança del nostre país", afirmava el germà. Roger Junqueras va assegurar que "ara ja fa més d'un any que estan empresonats sense raó" i va negar, amb rotunditat, que el seu germà i la resta de presos tinguessis cap privilegi: "Us puc assegurar que jo el veig molt poc, i que a dins del centre prenitenciari no tenen cap privilegi respecte els altres reclusos".

El mateix Roger Junqueras es va mostrar incapaç d'entendre com al seu germà se li demanen "25 anys de presó i 9, als violadors de la Manada. Però va recordar que "sense cap tipus de beneficis, tenen una cosa molt important des que són a lledoners: quan posen la ràdio parla català i quan paren l'orella us senten a vosaltres, us senten cantar, senten el Joan Bonanit, i això els omple d'energia".

Va recordar les dificultats de la família, el difícil que és explicar a nens de 3 i 6 anys que el pare és a la presó, i va concloure amb un missatge molt del seu germà: "Sortiu a convéncer a tothom, al del bar, al de la botiga, amb el cor a la mà i amb un somriure".

Durant l'acte també es van poder veure vídeos del que era conseller de Cultura en l'anterior govern, Lluís Puig, i de la parella del president d'Òmnium, Jordi Cuixart, la Txell Bonet, que va afirmar que "patim una situació totalment injusta" i va mostrar el seu agraïment i el de totes les famílies dels presos. "La música és un llenguatge universal i és el llenguatge de la pau", va concloure.

El dia 1 havia estat Ortega a Sant Fruitós, el dia 2 s'hi va sumar Manresa, i el dia 4 Artés. Actualment, també a Santpedor s'escolta el Cant dels Ocells cada vespre des de la plaça de l'Ajunament. El Marc Solanelles va sortir amb la trompeta a tocar sol, però l'endemà ja tenia el suport del Ramon Creus, que li feia fotos per ampliar el ressó a través de les xarxes socials i la músic Mireia Burdó, amb la flauta travessera.

Diumenge, durant una hora, Artés va tornar a mostrar la seva solidaritat. Va cantar les cançons habituals, el Cant dels Ocells, l'Estaca, els Indignats i Els Segadors, i va recordar la feina feta, a través de les explicacions del mateixa Ramon Creus i de les imatges que es van anar projectant. Van recordar moments significatius com el dia del cant de pes a la bàscula del Sindicat, el cant als cellers, la sortida a Montserrat o la que es va fer a Girona, als premis LiberPress. I van tornar a quedar per a la cantada d'avui.