La promotora que vol reobrir l'antic Vaji de Sant Fruitós de Bages però ara com un hotel vinculat al turisme esportiu manté l'interès en el projecte que va anunciar a començament d'any, però admet que pot anar per llarg. Inicialment s'havia apuntat la possibilitat que pogués engegar aquest estiu. Fonts de l'empresa, que no es vol donar a conèixer en espera de poder tancar tractes, asseguren que «no hem renunciat a res», i si fins ara no s'ha visualitzat cap avenç és per qüestions purament administratives. Diuen que estan negociant amb el grup immobiliari Solvia, vinculat al Banc de Sabadell i actual propietari de l'immoble, però que el procés «és lent».

Tal com va avançar aquest diari el gener passat, la promotora en qüestió forma part d'un grup empresarial que organitza i gestiona paquets i sortides de caire esportiu en què s'inclouen rutes amb bicicleta i allotjament a través d'una xarxa d'hotels. La idea és que un d'aquests establiments de la xarxa sigui el de Sant Fruitós de Bages, que igualment donaria servei a tothom, no només als esportistes de les rutes.

Ja fa gairebé una dècada que l'edifici està en desús, des que va tancar portes en la seva última etapa, com a bordell, l'abril del 2010, i va passar a ser propietat del grup Solvia. Ara, la intenció dels nous promotors és que recuperi la seva condició original, la d'hotel. De fet, la llicència hotelera mai no ha estat revocada, de manera que el seu traspàs formaria part de les negociacions, juntament amb l'adquisició de l'immoble. Té 2.700 metres quadrats de superfície construïda, i en el seu dia disposava d'unes 80 places hoteleres en tres plantes.

El projecte engresca Sant Fruitós

La proposta de reobrir l'antic edifici del Vaji com un hotel que potencia el vessant de la pràctica esportiva i totalment desvinculat de l'activitat de prostíbul que havia tingut en la seva darrera etapa, satisfà l'equip de govern de Sant Fruitós.

L'alcalde del municipi, Joan Carles Batanés, troba que la proposta dels nous promotors és una «oportunitat» de recuperar un negoci que pot ser beneficiós per al poble i l'entorn, i anima l'empresa a tirar-la endavant «com més aviat millor». Per a Batanés, aquest projecte «és el trinomi perfecte», tenint en compte que «suposa la recuperació d'un edifici fins ara fantasma per fer-hi un hotel, aposta per un tipus de client que fa esport i per un turisme saludable, i l'empresa que hi ha al darrere és seriosa». Entén que un negoci d'aquestes característiques seria ben vist per al conjunt de la població perquè, de rebot, també podria repercutir en el comerç i en la restauració del poble.

D'hotel a hotel

L'edifici en qüestió es troba a la carretera que va de Sant Fruitós a Navarcles, i a tocar de la C-16, amb la qual cosa ha estat històricament un edifici atractiu per la seva bona situació.

Es va crear l'any 1992 com a hotel, i va mantenir aquesta activitat durant tota una dècada amb diversos noms, entre els quals destaca el d'Hotel Alfa. L'any 2002, el va adquirir el Grupo Vaji, amb seu a Jerez de la Frontera, i el va convertir en un prostíbul integrat a una cadena d'altres negocis d'aquest estil que el mateix grup tenia per tota la Península. Precisament, les dificultats logístiques per gestionar-lo i la crisi econòmica de fa uns anys, van portar al seu tancament el 2010.