L'Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada i la Mancomunitat Intermunicipal del Cardener han iniciat la campanya per tal d'identificar genèticament els gossos i donar-los d'alta al cens municipal. Aquest és el primer pas per posar en marxa l'innovador sistema, que ja funciona a Súria i a Callús, que permet identificar a quin animal pertanyen els excrements abandonats a la via pública i, d'aquesta manera, combatre les accions incíviques.

Per censar genèticament els gossos cal una analítica de sang per part d'un veterinari, que serà gratuïta per a tots els propietaris de Sant Joan que la realitzin abans del 31 de gener del 2019, o fins a esgotar la partida pressupostària assignada, ja que el cost l'assumirà íntegrament l'Ajuntament. Un cop passat aquest termini o esgotat el pressupost cada propietari haurà d'assumir-ne el cost.

Per a facilitar l'elaboració del cens, l'Ajuntament ha establert un contracte amb els veterinaris del municipi per tal que els propietaris puguin realitzar l'analítica concertant cita prèvia a qualsevol dels dos centres: la Clínica Veterinària Collbaix o Feres Veterinaris. Un cop feta l'analítica, el propietari haurà de recollir una xapa metàl·lica identificativa de l'animal al centre veterinari on hagi fet la prova, amb el número de cens, el nom del gos i el telèfon de contacte del propietari per si es perd l'animal.

Les mostres que es recullin durant la campanya es traslladaran a un laboratori acreditat, que identificarà l'ADN de cada gos i l'incorporarà a la base de dades. D'aquesta manera, un cop el sistema estigui implantat, a principi de l'any vinent, quan es reculli una mostra d'excrement al carrer es podrà identificar a quin animal pertany i arribar al seu propietari, a qui es posarà la sanció corresponent. Un agent cívic de la Mancomunitat del Cardener, juntament amb un operari del servei de neteja i una patrulla de la Policia Local, s'encarregarà de fer, de forma periòdica, les batudes per recollir els excrements, que després seran analitzats.

La inscripció i la identificació dels animals domèstics és obligatòria en compliment de l'Ordenança municipal de tinença, comerç i recollida d'animals domèstics. L'objectiu d'aquesta identificació és controlar la població d'animals de companyia del municipi; combatre l'abandonament; facilitar la recuperació dels animals en cas de pèrdua; i identificar i localitzar els propietaris del animals en cas de maltractament, abandonament o incompliment de les normes establertes a l'ordenança, com l'abandonament d'excrements d'animals a la via pública.

Sant Joan de Vilatorrada és el tercer municipi que s'adhereix a la iniciativa per censar l'ADN dels gossos i eliminar els excrements a la via pública, impulsada per la Mancomunitat Intermunicipal del Cardener. L'any passat ja el van implantar els municipis de Súria i Callús. Des de la posada en marxa del cens genètic, les dues poblacions ja han posat les primeres multes (6 en un any) a propietaris incívics, amb una sanció de 100 euros. Tot i així, des de la Mancomunitat tenen previst intensificar tant les batudes per identificar més infractors com la campanya per detectar gossos que no estiguin censats.

El sistema ha tingut el seu efecte i els dos municipis ja disposen d'un gran nombre de gossos censats genèticament i han pogut reduir considerablement la quantitat d'excrements als carrers. Un altre municipi que se sumarà enguany a l'experiència engegada per la Mancomunitat del Cardener és Sant Fruitós de Bages.