Protecció Civil de la Generalitat provarà aquest dijous l´efectivitat del so i cobertura de les sirenes adscrites al Pla d'Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya PLASEQCAT, i que serveixen per alertar la població en cas d'accident químic. Al llarg del matí, entre les 10.00h i les 12.50h, s'activaran seqüencialment 86 sirenes d´avís de risc químic ubicades en 38 municipis catalans.

Entre els dispositius que s'activaran hi ha les de Castellgalí i Sant Vicenç de Castellet, al Bages, i les d'Olesa de Montserrat, Esparreguera, Abrera i Martorell, al Baix Llobregat nord. Aquesta prova, que es realitza dos cops l'any, serveix per comprovar el funcionament de les sirenes (si sonen bé i la zona en què es pot escoltar bé el so, ja que pot variar en funció del vent i altres factors) i també per familiaritzar la ciutadania amb el so d´avís de risc químic i els consells a seguir en cas d´accident real.

L'alarma (so d´alerta) consta de tres senyals ondulants d´un minut de durada separats per silencis de cinc segons. Per saber que ja ha finalitzat el risc químic la població sentirà el so de final d´alerta, un senyal continu de 30 segons de durada.

Durant la prova, Protecció Civil de la Generalitat farà un enviament de missatges massius a través de l´aplicació per a mòbil gencat.mobi/pcivil per avisar a la ciutadania subscrita a aquest canal de l´activació de la sirena de cada zona, tal com es faria en el cas d´un accident químic real. També s´informarà en temps real de l´activació de les sirenes a través del Twitter @emergenciescat (seguit per més de 235.000 persones) amb l´etiqueta #ProvaSirenes.

Com en edicions edicions, el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil enviarà un SMS a les persones sordes que viuen en zona de risc químic amb la finalitat d´ajustar els avisos a la seva discapacitat. També es farà una trucada de veu automàtica a les persones de la zona de Campredó que no disposen d´altre mitjà d´avís de risc químic.