Sant Vicenç ja ha garantit l´estabilitat de l´espai damunt del qual s´assenta el conjunt arquitectòni que li dona nom. S´han completat les obres per fixar el turó de Castellet, la qual cosa permetrà afrontar en els propers anys la remodelació o millora dels tres elements arquitectònics que s´hi alcen al damunt: la torre medieval, l´ermita i la casa de l´ermità.

El que s´ha fet al llarg del darrer any ha estat treballar essencialment a la part de ponent, fixant primer amb una estructura la paret posterior de la casa de la masoveria, ja que la inestabilitat del terreny la feia perilla (s´hi havia obert una esquerda notable), sanejar tota la part superior del turó en aquesta zona amb la retirada, sobretot, d´elements vegetals per, posteriorment, fixar-la amb ancoratges de barres d´acer en els llocs més sensibles, relligant-lo amb malla metàl·lica i ciment projectat.

En el que s´ha estat treballant les darreres setmanes per completar aquesta primera fase d´intervenció ha estat en la construcció d´un mur a la part superior d´aquesta banda de ponen del turó i la instal.lació d´una tanca perimetral. A la part oposada del turó (la de llevant) ja es va fer una intervenció d´aquestes característiques l´any 2002, ja que era la zona sobre la qual s´assentava la torre, i en aquell moment era la que experimentava un procés d´erosió més accentuat.

El projecte global de rehabilitació, que s´executarà de manera progressiva, té un pressupost d´1,5 milions d´euros. La intervenció continuarà els propers anys amb la rehabilitació de la casa de l´ermità i de la torre, que funcionarà com a mirador. A més, es preveu arranjar l´estructura de l´església i en breu s´iniciaran els treballs d´excavació arqueològica a la zona nord del conjunt corresponent al recinte de l´antic castell.

Cal recordar, com ja va explicar Regió7, que les primeres excavacions, que es van fer la primavera passada, van posar al descobert una petita necròpoli amb les restes de cinc individus del període altmedieval (entre els segles X i XII) i posteriors. En concret, es va localitzar a tocar de l´ermita, al costat de les actuals escales d´accés, i on antigament hi havia hagut l´absis romànic.

Aquestes excavacions, encara molt inicials i pendents d´altres fases que donaran més informació, ja han permès constatar que l´ermita va tenir dues reformes el segle XVIII, i també han tret a la llum antigues estructures que s´hauran d´analitzar i datar. Una estructura rodona que podria ser de l´església preromànica, però també altres murs. Algunes d´aquestes restes podrien ser part de l´antiga muralla o de l´accés al castell, dependències del castell, o fins i tot de la torre original, dels segles IX, X o XI. En la propera fase d´excavació es confia poder-ne extreure més detalls.